Γαλλία: Οι αιχμές του Μακρόν στο debate για τη χρηματοδότηση της Λεπέν απ΄ τον Πούτιν (vid)

Γαλλία: Οι αιχμές του Μακρόν στο debate για τη χρηματοδότηση της Λεπέν απ΄ τον Πούτιν (vid)

Πώς η Μαρίν Λεπέν «αναγκάστηκε» να λάβει χρηματοδότηση από ρωσική τράπεζα γιατί καμία ευρωπαϊκή δεν δάνειζε το κόμμα της

«Είσαι υπόλογη στη ρωσική δύναμη, γιατί είσαι υπόλογη στον κύριο Πούτιν», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας υπενθυμίζοντας στην ακροδεξιά του πολιτική αντίπαλο, Μαρίν Λεπέν, το δάνειο που έχει λάβει από τον θαυμαστή της, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ίδια πάντως έχει παραδεχτεί ότι το 2014 έλαβε οικονομική υποστήριξη από ρωσική τράπεζα που πήγε στο ταμείο του κόμματός της .

«Δεν μιλάς σε άλλους ηγέτες, μιλάς στον τραπεζίτη σου όταν μιλάς στη Ρωσία», τόνισε ο ένοικος της Ηλυσίων κοιτώντας στα μάτια τη Λεπέν με την γερμανική εφημερίδα «Bild» να επισημαίνει ότι, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου που βομβαρδίζει την Ουκρανία, είναι αυτός που της έχει δανείσει χρήματα για την προεκλογική της εκστρατεία.

Σε ότι αφορά το ρωσικό δάνειο, η Λεπέν ισχυρίστηκε πως είναι νόμιμο και πως δεν είχε άλλη λύση. Η Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε επίσης τον Μακρόν ότι «υποδέχτηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τυμπανοκρουσίες στις Βερσαλλίες».

Στη διάρκεια της σχεδόν τρίωρης τηλεμαχίας, η υπερασπιστική γραμμή της Λεπέν σε ότι αφορά τις οικονομικές της συναλλαγές με τη Ρωσία ήταν όσα λέει εδώ και χρόνια:

Καμία γαλλική τράπεζα δεν ήταν διατεθειμένη να της δώσει δάνειο». Η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς πήρε δάνειο το 2014 από ρωσική τράπεζα «προσκείμενη στην εξουσία» του Πούτιν. Το κόμμα της «Εθνικής Συσπείρωσης», πρώην «Εθνικό Μέτωπο», έλαβε ρωσική χρηματοδότηση. ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κόρη του Ζαν Μαρί Λεπέν, πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς, παραδέχτηκε ότι βρέθηκε μία ρωσική τράπεζα που της χορήγησε δάνειο καθώς καμία ευρωπαϊκή τράπεζα δεν ήθελε να δανειοδοτήσει το κόμμα της. Στο παρελθόν, η Λεπέν είχε υποστηρίξει ότι «αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε δάνεια σε όλο τον κόσμο. «Απλώς έτυχε, μια ρωσική τράπεζα να δεχτεί να μας δώσει δάνειο στο ποσό που ζητήσαμε. Πήραμε το δάνειο, αλλά θα το αποπληρώσουμε», είχε δηλώσει.

Το 2016, οι «Times» του Λονδίνου είχαν γράψει ότι, την προεκλογική της εκστρατεία την χρηματοδοτούσαν ρωσικές πηγές όπως και ότι είχε λάβει δάνεια από ρωσικές τράπεζες ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε από το επιτελείο της.

Πάντως, το δάνειο που έλαβε το 2014 και το οποίο η ίδια έχει παραδεχτεί, ήταν ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ και χορηγήθηκε από την «Πρώτη Τσεχο-Ρωσική τράπεζα» για τις ανάγκες της προεκλογική της εκστρατείας, γεγονός που είχε προκαλέσει αρκετά επικριτικά σχόλια στην Γαλλία.

Όπως είχε αποκαλύψει τότε η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», τo δάνειο χορηγήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 2014 από την «First Czech Russian Bank» που ανήκει στον Ρώσο τραπεζίτη και επιχειρηματία Ρομάν Ποπόφ ο οποίος διατηρεί ισχυρές διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τον ερευνητικό ιστότοπο «Mediapart» που επικαλείται δηλώσεις του ταμία του ακροδεξιού κόμματος Βελαράν ντε Σεν Ζιστ, το δάνειο το «έκλεισε» ο ευρωβουλευτής του «Εθνικού Μετώπου», Ζαν Λυκ Σαφοζέ.

Τότε η Λεπέν είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Le Monde» ότι το κόμμα της προσπάθησε να πάρει δάνειο από ασιατικές, ιταλικές ισπανικές και αμερικανικές τράπεζες χωρίς αποτέλεσμα.

«Γι' αυτό και με την πρώτη τράπεζα που είχαμε θετική ανταπόκριση, υπογράψαμε και είμαι πολύ ευτυχής. Αν υπάρχει σκάνδαλο γι' αυτό, είναι το ότι οι γαλλικές τράπεζες δεν δίνουν δάνεια», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σε ότι αφορά την αποπληρωμή του δανείου, ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ το 2014 από τη «Τσέχο-Ρωσική Τράπεζα» (FCRB), οι δύο πλευρές κατέληξαν το 2020 σε μία «φιλική συμφωνία». Με βάση τη συμφωνία αυτή, η αποπληρωμή του χρέους μετατίθεται για το 2028.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ