Ουκρανία: Η Μόσχα ανακοίνωσε την παράδοση Ουκρανών πεζοναυτών στην Μαριούπολη – Διαψεύδει το Κίεβο

Ουκρανία: Η Μόσχα ανακοίνωσε την παράδοση Ουκρανών πεζοναυτών στην Μαριούπολη – Διαψεύδει το Κίεβο

Για παράδοση Ουκρανών πεζοναυτών στη Μαριούπολη κάνει λόγο η Μόσχα με το Κίεβο διαψεύδει.

Τη διάπραξη γενοκτονίας στην Ουκρανία από τη Ρωσία ανέφερε για πρώτη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος προετοίμαζε την κοινή γνώμη για την πιο αιματηρή φάση της εισβολής στην Ουκρανία. Για παράδοση Ουκρανών πεζοναυτών στη Μαριούπολη κάνει λόγο η Μόσχα με το Κίεβο διαψεύδει. Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου κατά της Ουκρανίας, κατήγγειλε εκ νέου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Εσθονίας.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης δίνουν στη δημοσιότητα εικόνες, που όπως υποστηρίζουν, δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να παραδίνονται στις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη. Περπατούν με τα χέρια ψηλά ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και τραυματίες.

Στην Μαριούπολη, κοντά στο εργοστάσιο Χάλυβα, ως αποτέλεσμα των πετυχημένων επιθέσεων των Ρώσων στρατιωτών και των στρατιωτικών δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ 1.026 στρατιώτες της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών παρέδωσαν τα όπλα και παραδόθηκαν. Οι Ουκρανοί διαψεύδουν ότι η 36η Ταξιαρχία Πεζοναυτών παραδόθηκε στον εχθρό και, όπως υποστηρίζουν, με τη συνδρομή του Τάγματος του Αζόφ, συνεχίζει να αμύνεται στη Μαριούπολη, εξακολουθεί να αντιστέκεται στις ρωσικές δυνάμεις. Για τη μεγαλύτερη μάχη με άρματα μάχης που έχει ζήσει η Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προειδοποιεί ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, αναφερόμενος στην επικείμενη μεγάλη επίθεση των Ρώσων στην ανατολική Ουκρανία.

«Τόπος εγκλήματος η Ουκρανία»

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), ο Βρετανός Καρίμ Καν, χαρακτήρισε την Ουκρανία «σκηνή εγκλήματος» στη διάρκεια σημερινής επίσκεψής του στην Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

«Η Ουκρανία είναι μια σκηνή εγκλήματος. Είμαστε εδώ επειδή μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε ότι διαπράττονται εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου. Οφείλουμε να διαπεράσουμε την ομίχλη του πολέμου για να φθάσουμε στην αλήθεια», δήλωσε ο εισαγγελέας στη διάρκεια επίσκεψής του σ’ αυτή την πόλη, όπου εκατοντάδες άμαχοι, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, βρέθηκαν νεκροί μετά την αποχώρηση των Ρώσων που την είχαν καταλάβει.

Εξάλλου, μια πρώτη έκθεση αποστολής ειδικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) τεκμηριώνει έναν «κατάλογο απάνθρωπων πράξεων» από ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, ο οποίος περιλαμβάνει εγκλήματα πολέμου, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ.

«Η έκθεση τεκμηριώνει τον κατάλογο των απάνθρωπων πράξεων που διαπράχθηκαν από δυνάμεις της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει σε δήλωσή του ο αμερικανός πρεσβευτής Μάικλ Κάρπεντερ. «Περιλαμβάνονται στοιχεία για απ’ ευθείας στόχευση αμάχων, επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις, βιασμούς, εκτελέσεις, λεηλασίες και καταναγκαστική απέλαση αμάχων στη Ρωσία».

Τα πτώματα 1.500 ρώσων στρατιωτών στα νεκροτομεία του Ντνίπρο
Στο μεταξύ, τα πτώματα περισσότερων από 1.500 ρώσων στρατιωτών αναπαύονται στα νεκροτομεία του Ντνίπρο, της μεγάλης βιομηχανικής πόλης της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος της πόλης αυτής, ο Μιχαήλ Λισένκο.

«Έχουμε σήμερα στα νεκροτομεία του Ντνίπρο περισσότερους από 1.500 νεκρούς ρώσους στρατιώτες, τους οποίους κανένας δεν θέλει να παραλάβει», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ρωσόφωνο μέσο ενημέρωσης Νασταϊάσεε Βρέμια, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι «οι ρωσίδες μητέρες θα μπορέσουν να έρθουν να αναζητήσουν τους γιούς τους».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ