Ζελένσκι: Δεν παραχωρούμε εδάφη - Αναδίπλωση Ρωσίας στο πεδίο της μάχης

Ζελένσκι: Δεν παραχωρούμε εδάφη - Αναδίπλωση Ρωσίας στο πεδίο της μάχης

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 136 παιδιά μέχρι στιγμής ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων παιδιών ανήλθε σε 199.

Μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας την Παρασκευή ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του πολέμου και πλέον, βασικός στόχος είναι «η απελευθέρωση του Ντονμπάς» από τους Ουκρανούς ενδιαφέρον έχει πως θα εξελιχθεί η 31 ημέρα των πολεμικών επιχειρήσεων.

To πρωί του Σαββάτου σειρήνες ήχησαν στο Κίεβο και δεκάδες βομβαρδισμοί στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας. «Με τον περιορισμό των ενεργειών της Ρωσίας, οι υπερασπιστές μας οδηγούν τη ρωσική ηγεσία σε μια απλή και λογική ιδέα: η συζήτηση είναι απαραίτητη. Με νόημα, επείγον, δίκαιο», σημείωσε σε χθεσινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει εδάφη» και ότι η Ουκρανία έχει καταφέρει ισχυρά πλήγματα στη Ρωσία.

Στο πεδίο των μαχών ο φόρος αίματος που πληρώνουν και οι δύο πλευρές είναι βαρύς. Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 136 παιδιά μέχρι στιγμής ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων παιδιών ανήλθε σε 199. Οι ρωσικές αρχές παραδέχθηκαν τον θάνατο 1.351 στρατιωτών τους με τις εκτιμήσεις της Δύσης να κάνουν λόγο για 7.000 απώλειες και οι Ουκρανοί να υπόστηρίζουν, χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί ότι οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες ξεπερνούν τους 16.000.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο πάνω από από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μαριούπολη όπου περίπου 100.000 κάτοικοι της πολιορκημένης πόλης παραμένουν αποκλεισμένοι και στερούνται τα πάντα.

Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού ανέφερε ότι «επέφερε σημαντικές απώλειες στους Ρώσους εισβολείς» στην περιοχή γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, τις δύο μεγάλες πόλεις του Ντονμπάς. Στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για κατάρριψη τριών αεροσκαφών, καταστροφή οκτώ αρμάτων μάχης και περίπου 170 νεκρούς στρατιώτες από ρωσικής πλευράς.

Η ρωσική διοίκηση προκάλεσε έκπληξη ανακοινώνοντας χθες, Παρασκευή, ότι “επικεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών στον κύριο σκοπό: την απελευθέρωση του Ντονμπάς” σε αντίθεση με τη δεδηλωμένη βούληση της Μόσχας μέχρι τώρα να “αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζιστικοποιήσει την Ουκρανία” στο σύνολό της και όχι μόνο σε αυτή την περιοχή όπου βρίσκονται οι δύο φιλορωσικές αυτονομιστικές “δημοκρατίες”.

«Μύθος» ο ρωσικός στρατός
Ο στρατηγός Κρίλο Μπουντάνοφ, ο 36χρονος επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωνε χθες στον αμερικανικό Τύπο πως ο ρωσικός στρατός δεν είναι “παρά ένας μύθος”, “μια συγκέντρωση μεσαιωνικής εξουσίας, παλαιών μεθόδων μάχης”.

Μεγάλη ασάφεια επικρατεί μετά από ένα μήνα πολέμου για την τύχη Ρώσων στρατηγών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, επτά, σύμφωνα με το Κίεβο. Ο τελευταίος ήταν ο στρατηγός Γιάκοφ Ρεζάντσεφ, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας άλλος στρατηγός, ο Βλάντισλαβ Γερτσόφ, αποπέμφθηκε από το Κρεμλίνο λόγω των μεγάλων απωλειών που υπέστησαν τα ρωσικά στρατεύματα. Όμως ακόμη και στο σημείο αυτό, ουκρανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “κάθαρση” που συνδέεται με τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία – μόνο ένας θάνατος Ρώσου στρατηγού έχει επιβεβαιωθεί από τη Μόσχα.

Εκτός από το Ντονμπάς οι Ρώσοι διατηρούν ισχυρή παρουσία στη χώρα. Έτσι, γύρω από το Κίεβο, οι μάχες συνεχίζονται προκειμένου να “απωθηθεί η επίθεση του εχθρού”, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, που διευκρίνισε πως η γραμμή του μετώπου δεν έχει μετακινηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ