Ποιας χώρας οι μετοχές έχουν τις τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο

Ποιας χώρας οι μετοχές έχουν τις τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο

Οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υψηλής απόδοσης έχουν υποαποδώσει.

Μετά από τρία χρόνια μεγάλων κερδών στο χρηματιστήριο, η Δανία ξεκίνησε το 2022 ως η χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο. Και η έλλειψη έκθεσης σε τομείς αξίας που είναι τώρα ευνοϊκοί θέτει το σκηνικό για μια δύσκολη χρονιά μπροστά.

Ο OMX Copenhagen 25 Index υποχωρεί 14% από έτος σε έτος, σε σύγκριση με πτώση 5,5% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX. Είναι μια μεγάλη ανατροπή αφού ο δείκτης της Δανίας δημοσίευσε μέση ετήσια απόδοση 25% τα τελευταία τρία χρόνια.

Η αλλαγή έρχεται εν μέσω ανησυχιών για αύξηση των επιτοκίων που έχουν βάλει πιο ακριβούς τομείς, όπως η τεχνολογία, και δείκτες όπως ο Nasdaq 100 Index, στο πίσω μέρος, με τους επενδυτές να προτιμούν πλέον τις φθηνότερες μετοχές.

Οι αγορές στις σκανδιναβικές γειτονικές χώρες, Σουηδία και Φινλανδία -- όπου οι λεγόμενες αναπτυξιακές μετοχές με υψηλές αποτιμήσεις είναι εξίσου άφθονες -- είναι επίσης μεταξύ των 10 με τις χειρότερες επιδόσεις του κόσμου για το 2022.

«Η αγορά μετοχών της Δανίας θα υποφέρει από το γεγονός ότι δεν έχουμε μετοχές αξίας ή ενεργειακές μετοχές, οι οποίες συνήθως θα είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στο περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε», είπε στο Bloomberg ο Tine Choi Danielsen, επικεφαλής στρατηγικής και διευθυντής της PFA Asset Management.

Μεταξύ άλλων τομέων, οι πρώην υψηλές μετοχές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Vestas Wind Systems και Orsted είχαν επίσης ένα κακό ξεκίνημα για το 2022, ενώ η Δανία στερείται τραπεζών -- ένας βιομηχανικός όμιλος που έχει καλύτερες επιδόσεις σε ένα περιβάλλον αυξήσεων επιτοκίων. Η Danske Bank και η Jyske Bank είναι τα μόνα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο εύρος της Δανίας και αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 5% του δείκτη.

Αλλά ακόμη και μετά τη φετινή πτώση, οι δανέζικες μετοχές μπορεί να μην είναι αρκετά φθηνές για να προσελκύσουν τους επιφυλακτικούς επενδυτές.

Ωστόσο, η άποψη για τη Δανία φαίνεται λίγο πιο ρόδινη κατά τον υπολογισμό των συγκεντρωτικών μέσων των τιμών-στόχων που έχουν οι αναλυτές από την πλευρά των πωλήσεων για τις εταιρείες του δείκτη. Αυτός ο αριθμός υποδηλώνει περίπου 20% ανοδική τιμή για το σημείο αναφοράς τους επόμενους 12 μήνες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ