Τουρκία - Νουρεντίν Νεμπάτι: Ο νέος υπουργός Οικονομικών που πουλά «χρυσά» τα παιδικά ρούχα

Τουρκία - Νουρεντίν Νεμπάτι: Ο νέος υπουργός Οικονομικών που πουλά «χρυσά» τα παιδικά ρούχα

«Διπλοθεσίτης» και πρώην συνεργάτης του γαμπρού του Ερντογάν, ο νέος υπουργός.

Ο Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας στη θέση του Λουτφί Ελβάν, και έχει υποστηρίξει μάλιστα ότι «δεν θα μπορούσαμε να αναπτυχθούμε χωρίς την κρίση», είναι ιδιοκτήτης αλυσίδας καταστημάτων παιδικών ρούχων, που πωλούν πολύ ακριβά ρούχα για το μέσο Τούρκο πολίτη, αλλά και τον ξένο.

Ο Νεμπάτι ήταν διαχειριστής στην οικογενειακή εταιρεία με το όνομα Nebbati, η οποία ιδρύθηκε το 1979. Μεταξύ των επιχειρήσεων που ανήκουν στην εταιρεία Nebbati, υπάρχουν επιχειρήσεις όπως οι BG Baby, Tyess, Nebbati, BG Store, που συγκαταλέγονται στις πολυτελείς μάρκες και όπου πωλούνται ρούχα για εκατοντάδες λίρες, που ο μέσος πολίτης δεν αντέχει να αγοράσει.

Ιδιαίτερα για το BG Store, η οικογένεια Nebbati άνοιξε 110 καταστήματα με αυτή την επωνυμία. Από αυτά τα καταστήματα 97 λειτουργούν στη χώρα και αλλά 13 στο εξωτερικό. Τα καταστήματα στο εξωτερικό βρίσκονται στη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Σαουδική Αραβία, τη Γεωργία, την Αγγλία, το Ντουμπάι και το Βόρειο Ιράκ. Στο BG Store, όπου πωλούνται ρούχα για παιδιά, τα μπλουζάκια κοστίζουν από 230 TL, τα μπουφάν από 600 TL, τα παλτό από 800 TL, τα φορέματα από 700 TL και τα πουλόβερ από 920 TL.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο Νουρεντίν Νεμπάτι είναι διπλοθεσίτης

Ο νέος υπουργός είναι επίσης μεταξύ των διπλο-πληρωμένων γραφειοκρατών, τους οποίους αποκάλυψε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Ντενίζ Γιαβουζγιλμάζ. Ο Νεμπάτι κερδίζει επίσης ένα «σημαντικό» μηνιαίο εισόδημα από την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Turk Telekom.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της αντιπολίτευσης, ο Nεμπάτι λάμβανε, πριν γίνει υπουργός την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, συνολικό μισθό 65 χιλιάδες 849 TL από τις δύο θέσεις του (περίπου 5 χιλιάδες ευρώ).

«Όχι υψηλά επιτόκια»

Ο Νουρεντίν Νεμπάτι ορκίστηκε ενώπιον της τουρκικής βουλής και κατά τις δηλώσεις του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής μετά την ορκωμοσία, ο Νεμπάτι όρισε την πολιτική που θα ακολουθήσει: «Η σημαντικότερη προτεραιότητά μας θα είναι οι επενδύσεις και η απασχόληση και όχι τα υψηλά επιτόκια», είπε, συντασσόμενος πλήρως με την πολιτική Ερντογάν.

Στις δηλώσεις του ο Νεμπάτι, μνημόνευσε και το όνομα του Μπεράτ Αλμπαϋράκ, «με τον οποίο συνεργαζόταν παλαιότερα», όπως είπε, και έπειτα ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Λουτφί Έλβαν. «Έχουμε ξεκινήσει μια νέα πορεία με το όραμα μιας οικονομικά πλήρως ανεξάρτητης Τουρκίας. Σε αυτή τη διαδικασία, η πιο σημαντική προτεραιότητά μας δεν θα είναι τα υψηλά επιτόκια. Σε αυτή τη διαδικασία, η κορυφαία προτεραιότητά μας δεν θα είναι τα υψηλά επιτόκια. Θα είναι οι επενδύσεις και η παραγωγή, εξαλείφοντας έτσι προβλήματα, όπως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το εξωτερικό χρέος, η αύξηση της απασχόλησης, λαμβανομένης υπόψη της εσωτερικής δυναμικής της Τουρκίας».

Ο Νεμπάτι ευχαριστώντας για άλλη μια φορά τον Αλλάχ σημείωσε ότι «τώρα αναπτύσσουμε ένα περιβάλλον, κατά το οποίο ο εργαζόμενος θα αισθάνεται τον εαυτό του αφεντικό. Είθε ο Αλλάχ να μας δώσει να παραδώσουμε αυτά τα αξιώματα με την ίδια αξιοπρέπεια, κάνοντας επιτυχημένα έργα προς όφελος του έθνους στο τέλος της δουλειάς. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του να μου αναθέσει αυτή την αποστολή».

Ελβάν: Αφήνω πολύ ισχυρά δημόσια οικονομικά

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Λουτφί Ελβάν είπε ότι «προσπαθήσαμε να κάνουμε το σωστό για τη χώρα μας, για το κράτος μας», προσθέτοντας ότι «αφήνω στον υπουργό μας πολύ ισχυρά δημοσιονομικά».

«Με την υποστήριξη του προέδρου μας –είπε- λάβαμε μέτρα για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών. Αποφασίσαμε να μειώσουμε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3,5 το 2021. Ποτέ δεν εγκαταλείψαμε τη δημοσιονομική πειθαρχία, εκτός από τις ενισχύσεις για τον Covid. Προβλέπουμε δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 2%, πιθανότατα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Είχαμε επίσης μια πολύ επιτυχημένη χρονιά σε επίπεδο δανεισμού. Παραδίδουμε το χρηματοκιβώτιο μας στον αξιότιμο υπουργό μας με ισχυρό ταμειακό απόθεμα. Παρά την υψηλή ανάπτυξη φέτος, θα κλείσουμε με έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 1% του ΑΕΠ. Κάναμε τη νύχτα μέρα για το μέλλον της χώρας μας.

Αφήνω στον αξιότιμο υπουργό μας πολύ ισχυρά δημόσια οικονομικά. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρό μας που μου εμπιστεύτηκε αυτό το πόστο. Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται, σημασία έχει η συνέχεια του κράτους».

Πηγή: ethnos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ