Α. Γκουτερες: Δικαιοσύνη για τους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν ενώ έκαναν το καθήκον τους

Α. Γκουτερες: Δικαιοσύνη για τους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν ενώ έκαναν το καθήκον τους

Το μήνυμα του γ.γ. του ΟΗΕ με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα Κατά των Δημοσιογράφων.

Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα Κατά των Δημοσιογράφων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση για δικαιοσύνη αναφορικά με τους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν ενώ έκαναν το καθήκον τους και επισήμανε πως «τιμούμε την κληρονομιά και τις επιτυχίες τους».

Παράλληλα κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να σταθούν αλληλέγγυα με τους δημοσιογράφους, να ερευνήσουν και να ασκήσουν δίωξη για τα εγκλήματα εναντίον τους με όλη την ισχύ του νόμου.

Ειδική αναφορά έκανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στη στοχοποίηση των δημοσιογράφων η οποία, όπως υπογράμμισε, στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα που υπονομεύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία, τόνισε πως «η πανδημία COVID-19 και η σκιά-πανδημία της παραπληροφόρησης έχουν αποδείξει ότι η πρόσβαση στην πληροφόρηση μπορεί να είναι ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου». Επικαλούμενος στοιχεία της UNESCO, σημείωσε ότι την περσινή χρονιά 62 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους μόνο και μόνο γιατί έκαναν τη δουλειά τους. «Πολλοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που δολοφονήθηκαν ενώ διεξήγαγαν έρευνα για διαφθορά, εμπορία ανθρώπων και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αυξηθεί. Σχεδόν 9 από τις 10 αυτές δολοφονίες μένουν ατιμώρητες» επισήμανε.

Τέλος, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε στις «αμέτρητες άλλες απειλές» που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι, από απαγωγές και βασανιστήρια μέχρι φυλάκιση και κακοποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ