Κομισιόν: Μέτρα για την κυβερνοασφάλεια των ασύρματων συσκευών και προϊόντων

Κομισιόν: Μέτρα για την κυβερνοασφάλεια των ασύρματων συσκευών και προϊόντων

Τα μέτρα θα καλύπτουν ασύρματες συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, tablet και άλλα προϊόντα ικανά να επικοινωνούν μέσω διαδικτύου, παιχνίδια και εξοπλισμός παιδικής φροντίδας, όπως συσκευές παρακολούθησης μωρών καθώς και μια σειρά από εξοπλισμό, όπως έξυπνα ρολόγια ή ιχνηλάτες γυμναστικής

 

Σε αποφάσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις μέσω συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα έξυπνα ρολόγια ή ακόμη και παιδικό εξοπλισμό προχωρά η Κομισιόν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή αναλαμβάνει δράση για τη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο των ασύρματων συσκευών που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά. Καθώς τα κινητά τηλέφωνα, τα έξυπνα ρολόγια, οι ιχνηλάτες γυμναστικής και τα ασύρματα παιχνίδια είναι όλο και περισσότερο παρόντα στην καθημερινή μας ζωή, οι απειλές στον κυβερνοχώρο αποτελούν αυξανόμενο κίνδυνο για κάθε καταναλωτή. Η κατ' εξουσιοδότηση πράξη στην οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό που εγκρίθηκε σήμερα αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι όλες οι ασύρματες συσκευές είναι ασφαλείς πριν πωληθούν στην αγορά της ΕΕ.

Αυτός ο νόμος καθορίζει νέες νομικές απαιτήσεις για διασφαλίσεις κυβερνοασφάλειας, τις οποίες οι κατασκευαστές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη κατά το σχεδιασμό και την παραγωγή των σχετικών προϊόντων. Θα προστατεύσει επίσης το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, θα αποτρέψει τους κινδύνους νομισματικής απάτης και θα εξασφαλίσει καλύτερη ανθεκτικότητα των δικτύων επικοινωνίας μας.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει : «Θέλετε τα προϊόντα σας με σύνδεση να είναι ασφαλή. Διαφορετικά πώς να βασιστείτε σε αυτά για την επαγγελματική ή την ιδιωτική σας επικοινωνία; Τώρα αναλαμβάνουμε νέες νομικές υποχρεώσεις για τη διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας των ηλεκτρονικών συσκευών».

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, ανέφερε ότι «οι απειλές στον κυβερνοχώρο εξελίσσονται γρήγορα, είναι ολοένα και πιο περίπλοκες και προσαρμόσιμες. Με τις απαιτήσεις που εισάγουμε σήμερα, θα βελτιώσουμε σημαντικά την ασφάλεια σε ευρύ φάσμα προϊόντων και θα ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας έναντι των απειλών στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με τις ψηφιακές μας φιλοδοξίες στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου συνόλου κοινών ευρωπαϊκών προτύπων κυβερνοασφάλειας για τα προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων σε σύνδεση) και τις υπηρεσίες που εισάγονται στην αγορά μας».

Τα μέτρα που προτείνονται σήμερα θα καλύπτουν ασύρματες συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, tablet και άλλα προϊόντα ικανά να επικοινωνούν μέσω διαδικτύου, παιχνίδια και εξοπλισμός παιδικής φροντίδας, όπως συσκευές παρακολούθησης μωρών καθώς και μια σειρά από εξοπλισμό, όπως έξυπνα ρολόγια ή ιχνηλάτες γυμναστικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ