Οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν τελικά κυρώσεις για τον Nord Stream 2

Οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν τελικά κυρώσεις για τον Nord Stream 2

“ Η αντίθεσή μας στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι απαρέγκλιτη”, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν. Όμως “ αν και δεν συμφωνούμε πάντα, οι συμμαχίες μας παραμένουν ισχυρές”.δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

 

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι δεν θα επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της βασικής εταιρείας που συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ο οποίος συνδέει τη Γερμανία με τη Ρωσία και έχει διχάσει Βερολίνο και Ουάσινγκτον.

“ Τα μέτρα που ελήφθησαν σήμερα καταδεικνύουν τη δέσμευση της κυβέρνησης του (Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν) προς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, σύμφωνα με την υπόσχεση του προέδρου να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους συμμάχους και εταίρους μας στην Ευρώπη, ένα ζήτημα δημόσιας ασφάλειας”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοινώνοντας την απόφαση των ΗΠΑ.

“ Η αντίθεσή μας στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι απαρέγκλιτη”, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν. Όμως “ αν και δεν συμφωνούμε πάντα, οι συμμαχίες μας παραμένουν ισχυρές”.

Σε επιστολή του προς το Κογκρέσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε επισημάνει ότι αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε πολλές ρωσικές οντότητες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού, όμως εξαίρεσε από τις κυρώσεις την εταιρεία Nord Stream 2 AG, μια θυγατρική της ρωσικής Gazprom που έχει την έδρα της στην Ελβετία και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Γερμανός Ματίας Βάρνιγκ.

Οι εξαιρέσεις αυτές από τις κυρώσεις “ είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ”, υπογράμμισε ο Μπλίνκεν απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου τα οποία το 2019 ψήφισαν νομοσχέδιο που αναγκάζει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλλει κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού αυτού.

Η επιβολή κυρώσεων στην Nord Stream 2 AG “ θα επηρέαζε τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία, την ΕΕ και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους”, συνέχισε ο ίδιος, με το Βερολίνο να επιμένει ότι η κατασκευή του αγωγού αυτού είναι “ απαραίτητη” και να θεωρεί “ τις αμερικανικές κυρώσεις ως παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις”.

Η Ουκρανία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης τις οποίες παρακάμπτει ο Nord Stream 2 “ εξακολουθούν να ζητούν επίμονα από τις ΗΠΑ να αντιταχθούν στο σχέδιο του αγωγού, όμως δεν είναι όλες υπέρ της επιβολής κυρώσεων εναντίον ευρωπαϊκών οντοτήτων ή προσώπων”, σχολίασε ο Μπλίνκεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ