Η ώρα των Αρμενίων για τον Τζο Μπάιντεν

Η ώρα των Αρμενίων για τον Τζο Μπάιντεν

Την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων αναμένεται να αναγνωρίσει σήμερα Σάββατο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί σημείο αιχμής στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα, η οποία επί χρόνια και με διάφορους ελιγμούς κατόρθωνε να αποσοβεί αυτό που η ίδια θεωρεί ως απευκταία εξέλιξη. Πολλοί Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν πως η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων θα θέσει υπό νέα σοβαρή δοκιμασία τις ήδη τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται σήμερα, ημέρα μνήμης για τους Αρμενίους σε όλο τον κόσμο, να ανακοινώσει πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως οι διώξεις που υπέστησαν οι πρόγονοί τους από τους Οθωμανούς ήταν αποτέλεσμα συστηματικού διωγμού και συνιστούσαν γενοκτονία.

Είναι γεγονός ότι ο Μπάιντεν δεν είναι ο πρώτος Πρόεδρος που έχει μιλήσει για αναγνώριση της γενοκτονίας, καθώς το ίδιο είχε υποσχεθεί ο Μπάρακ Ομπάμα. Ωστόσο δεν υλοποίησε ποτέ την υπόσχεσή του, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ μάλλον δεν είχε το θέμα ποτέ στην ατζέντα του αν κρίνει κανείς από τις στενές σχέσεις με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε την περασμένη Πέμπτη πως η Τουρκία θα συνεχίζει να «υπερασπίζεται την αλήθεια απέναντι στο ψέμα της λεγόμενης γενοκτονίας των Αρμενίων» και υποστήριξε πως όση την υποστηρίζουν έχουν πολιτικά κίνητρα.

Οι διωγμοί κατά των Αρμενίων από τους Οθωμανούς ξεκίνησαν στις 24 Απριλίου 1915 και πολλοί ιστορικοί μιλούν για την πρώτη γενοκτονία στον 20ο αιώνα. Υπολογίζεται πως περίπου 1,5 εκατ. Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους. Η σύγχρονη Τουρκία ουδέποτε αποδέχθηκε πως υπήρξε γενοκτονία και ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να επισκιάσει τις εκδηλώσεις μνήμης, επιλέγει να γιορτάσει στις 25 Απριλίου τη νίκη των Τούρκων εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων στη Μάχη της Καλλίπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ