Γαλλικές εκλογές: Μεγάλη νίκη για την ακροδεξιά της Λεπέν στον Α’ γύρο - Τρίτος ο Μακρόν

Γαλλικές εκλογές: Μεγάλη νίκη για την ακροδεξιά της Λεπέν στον Α’ γύρο - Τρίτος ο Μακρόν

Στο κατώφλι της ακροδεξιάς η Γαλλία

Συγκεντρώνοντας το 34,2% των ψήφων ο Εθνικός Συναγερμός, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό TF1.

Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει το νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της αριστεράς με 29,1%, την τρίτη θέση η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη με 21,5% και την τέταρτη το Ρεπουμπλικανικό κόμμα με 10%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, το κόμμα της Λεπέν δεν αναμένεται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Τα exit polls

Το ακροδεξιό κόμμα ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας περίπου το 34% των ψήφων, ανέφεραν οι δημοσκοπικές εταιρείες IFOP, Ipsos, OpinionWay και Elabe στο πρώτο exit poll του πρώτου γύρου των εκλογών.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), έρχεται δεύτερο με περίπου 28,1%, μπροστά από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται στη τρίτη θέση με ποσοστό μεταξύ 20,3%.

Γαλλικές εκλογές: Μεγάλη νίκη για την ακροδεξιά της Λεπέν στον Α’ γύρο – Τι δείχνει το exit poll-2

Η Elabe τόνισε σε μια εκτίμηση για το BFM TV ότι το RN και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να κερδίσουν μεταξύ 260-310 εδρών στο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου, ενώ η Ipsos προέβλεψε εύρος εδρών 230-280 για το RN και τους συμμάχους του σε μια δημοσκόπηση για τη Γαλλική Τηλεόραση.

Απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ