Αμετάβλητα επιτόκια στο 5,25% από την ΒοΕ - «Σήμα» για μειώσεις

Αμετάβλητα επιτόκια στο 5,25% από την ΒοΕ - «Σήμα» για μειώσεις

Η BoE έστειλε σήμα ότι βρίσκεται πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 5,25% και σε υψηλό 16 ετών για έκτη συνεχή συνεδρίαση.

Δύο αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ μιας μείωσεις, ενώ την απόφαση για διατήρηση του κόστους δανεισμού στα τρέχοντα επίπεδα ψήφισαν 7 αξιωματούχοι. Παράλληλα, αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό και αύξησαν τις προοπτικές για την ανάπτυξη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να κυμανθεί στο 2,5% φέτος, από 2,75% που ανέφερε η εκτίμηση τον Φεβρουάριο, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,5% το 2026 — μισή μονάδα κάτω από τον στόχο και το ποσοστό που ήταν η εκτίμηση προ τριμήνου.

Ο Διοικητής Andrew Bailey δήλωσε: «Είχαμε ενθαρρυντικά νέα για τον πληθωρισμό και πιστεύουμε ότι θα πέσει κοντά στο στόχο μας του 2% τους επόμενους δύο μήνες. Πρέπει να δούμε περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα προτού μπορέσουμε να μειώσουμε τα επιτόκια. Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τα πρακτικά της συνεδρίασης προσάρμοσαν το guidance στα νέα δεδομένα. Στην ανακοίνωση διατηρήθηκε η φράση ότι «η πολιτική θα μπορούσε να παραμείνει περιοριστική ακόμη και αν μειωθούν τα τραπεζικά επιτόκια», ενώ προστίθεται ότι παρακολουθούνται οι «επικείμενες ανακοινώσεις στοιχείων και πώς αυτά θα αλλάξουν την εκτίμηση ότι οι κίνδυνοι από την εμμονή του πληθωρισμού υποχωρούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ