Citi: Ο χρυσός λάμπει "σαν διαμάντι" - Θα μπορούσε να χτυπήσει τα 3.000 δολάρια

Citi: Ο χρυσός λάμπει "σαν διαμάντι" - Θα μπορούσε να χτυπήσει τα 3.000 δολάρια

Η ζήτηση για το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο αυξήθηκε εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

Οι τιμές του χρυσού συνέχισαν να κυμαίνονται κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ λίγες ημέρες μετά την αναζωπύρωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας την ελκυστικότητα των ράβδων ως ασφαλές καταφύγιο.

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άλλο ένα κλείσιμο ρεκόρ τη Δευτέρα, με το πιο ενεργό συμβόλαιο Ιουνίου για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού να διαπραγματεύεται 0,37% υψηλότερα και να διαμορφώνεται στα 2.383 δολάρια ανά ουγγιά, και ορισμένοι λένε ότι υπάρχει περισσότερο περιθώριο για να τρέξει.

"Το πρόσφατο ράλι του χρυσού έχει βοηθηθεί από τη γεωπολιτική θερμότητα και συμπίπτει με τα επίπεδα ρεκόρ των δεικτών μετοχών", έγραψε η Citi σε σημείωμα με ημερομηνία 15 Απριλίου.

Η ζήτηση για το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο αυξήθηκε εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αφού το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους απευθείας στο Ισραήλ - τα περισσότερα από τα οποία αναχαιτίστηκαν, χάρη στο σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ.

Οι παρατηρητές της αγοράς παρακολουθούν στενά τα πιθανά αντίποινα του εβραϊκού κράτους, το οποίο έχει ορκιστεί να "απαιτήσει ένα τίμημα" από το Ιράν. Ένα σημαντικό αντίποινο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη σύγκρουση, η οποία κατά συνέπεια θα προκαλούσε νέα αγορά χρυσού, καθώς και ράλι στις τιμές του πετρελαίου και ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ, δήλωσε ο Bartosz Sawicki, αναλυτής αγοράς στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Conotoxia fintech.

Ο χρυσός, ο οποίος διατηρεί την αξία του ως μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού, τείνει να αποδίδει καλά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, όταν οι επενδυτές απομακρύνονται από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές.

Οι τιμές των ράβδων έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 2.448,80 δολαρίων ανά ουγγιά ενδοσυνεδριακά την περασμένη Παρασκευή.

Οι τιμές χρυσού spot βρίσκονται σε ανοδική πορεία από την αρχή του έτους, σημειώνοντας άνοδο άνω του 15% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, χάρη σε ένα κοκτέιλ παραγόντων, όπως η παγκόσμια αύξηση των κεντρικών τραπεζών, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι τιμές του χρυσού έχουν συνήθως αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, τα οποία θα απέδιδαν ασθενέστερες αποδόσεις.

Ο πληθωρισμός που ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου τον Μάρτιο απώθησε τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων για τον Σεπτέμβριο και η προσδοκία είναι τώρα για δύο μειώσεις επιτοκίων αντί για τρεις.

Παρά ταύτα, οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές του κίτρινου μετάλλου, που ενισχύονται από τη συνεχιζόμενη φυσική ζήτηση καθώς και από την ελκυστικότητά του ως γεωπολιτικό αντιστάθμισμα.

"Προβλέπουμε 3.000 δολάρια/ουγγιά χρυσού για τα επόμενα 6-18 εκατ. ευρώ", δήλωσαν οι αναλυτές της Citi με επικεφαλής τον Aakash Doshi, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της Citi στη Βόρεια Αμερική. Το οικονομικό "κατώτατο όριο" της τιμής του χρυσού έχει επίσης κινηθεί υψηλότερα από περίπου 1.000 έως 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, δήλωσε η Citi.

Την Παρασκευή, η Goldman Sachs αναφέρθηκε στην αγορά χρυσού ως "ακλόνητη αγορά ταύρων" και αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο της για την τιμή του κίτρινου μετάλλου από τα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά στα 2.700 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ