Απαισιόδοξο το αφεντικό της JP Morgan - Δεν αποκλείεται μια ύφεση στις ΗΠΑ

Απαισιόδοξο το αφεντικό της JP Morgan - Δεν αποκλείεται μια ύφεση στις ΗΠΑ

Ενώ ο Jamie Dimon παραδέχθηκε ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή αυτή τη στιγμή, ο κίνδυνος της ύφεσης παραμένει.

Η πιθανότητα μιας αμερικανικής ύφεσης δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, δήλωσε ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon. Αλλά την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι η Federal Reserve θα πρέπει να περιμένει πριν μειώσει τα επιτόκια.

«Ο κόσμος υπολογίζει τις πιθανότητας της ομαλής προσγείωσης γύρω στο 70-80%», είπε μιλώντας στο συνέδριο Australian Financial Review Business Summit, σύμφωνα με το Bloomberg. «Εγώ πιστεύω ότι οι πιθανότητες μιας ομαλής προσγείωσης για τα επόμενα 1-2 χρόνια είναι οι μισές από αυτό. Το χειρότερο πιθανό σενάριο θα ήταν ο στασιμοπληθωρισμός».

Όπως σημείωσε ο Dimon, οι οικονομικοί δείκτες εμφανίζουν μία στρέβλωση εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσμα ο ίδιος να μην τους παίρνει τοις μετρητοίς. Για αυτό και η Fed θα πρέπει να περιμένει να έχει περισσότερη σαφήνεια πριν να αποφασίσει την μείωση των επιτοκίων.

«Μπορούν πάντα να μειώσουν γρήγορα και δραματικά. Η αξιοπιστία τους είναι αυτή που κάπως διακυβεύεται εδώ», είπε. «Η ανεργία στις ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλή αυτή τη στιγμή, οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται».

Έτσι, ενώ ο Dimon παραδέχθηκε ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή αυτή τη στιγμή, ο κίνδυνος της ύφεσης παραμένει.

Πρόκειται για ένα λιγότερο αισιόδοξο μήνυμα από τον κορυφαίο τραπεζίτη, ο οποίος εμφανιζόταν πρόσφατα αρκετά θετικός για τις προοπτικές των διεθνών αγορών. Και αυτό, αφότου το 2022 είχε προειδοποιήσει ότι ένας «τυφώνας» θα έπληττε την αμερικανική οικονομία.

Μιλώντας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Dimon παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει τον νικητή ανάμεσα στον Joe Biden και τον Donald Trump. «Έχουμε δύο άνδρες: Είναι και οι δύο κάπως μεγάλοι, κανείς τους δεν πρέπει να αρρωστήσει. Είναι αγχωτικό. Θα είναι ένα τσίρκο», είπε για τις εκλογές. Μάλιστα, περιέγραψε τον Trump σαν μια «εκπληκτική πολιτική προσωπικότητα», αλλά πρόσθεσε ότι είναι απρόβλεπτος.«Ελπίζω ο Trump να είναι πολύ πιο προσεκτικός, λογικός, σταθερός όταν μιλά για την εξωτερική πολιτική και το πώς θέλει να την χειριστεί», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο τραπεζίτης είχε εκφράσει τη στήριξή του για την Nikki Haley, η οποία εγκατέλειψε την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ