Ευρωζώνη: Απέφυγαν την τεχνική ύφεση Γαλλία και Γερμανία - Ανάπτυξη σε Ισπανία και Ιταλία

Ευρωζώνη: Απέφυγαν την τεχνική ύφεση Γαλλία και Γερμανία - Ανάπτυξη σε Ισπανία και Ιταλία

Οι αγορές περιμένουν τώρα τα στοιχεία της Eurostat για το σύνολο της Ευρωζώνης

Η Γερμανία και η Γαλλία απέφυγαν την ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ η Ισπανία εμφάνισε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τα μέσα του 2022, με τα πρώτα στοιχεία να επιτρέπουν κάποιες ελπίδες ότι και η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να εμφανίσει θετικό πρόσημο.

Ειδικότερα, λίγο πριν από την δημοσίευση των στοιχείων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, οι ανακοινώσεις από τη Γαλλία δείχνουν ότι η οικονομία παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο καθώς οι εξαγωγές αντιστάθμισαν τις ασθενείς επενδύσεις και καταναλωτικές δαπάνες.

Η Γερμανία εμφάνισε συρρίκνωση 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αλλά γλίτωσε μια τεχνική ύφεση, καθώς τα στοιχεία των προηγούμενων τριμήνων αναθεωρήθηκαν. Παρόλα αυτά, η γερμανική οικονομία έχει εμφανίσει μηδενική ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και έκλεισε το 2023 με συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 0,3% σε ετήσια βάση. Όλα δείχνουν ότι η Γερμανία βρίσκεται «κολλημένη» κάπου μεταξύ της ύφεσης και της στασιμότητας, όπως σημειώνει η ING.

Στην Ισπανία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6%, ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξηση του 0,2% που περίμεναν οι αναλυτές.

Η Ιταλία εμφάνισε ανάπτυξη 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι προβλέψεων για μηδενική μεταβολή. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%.

Οι αγορές περιμένουν τώρα τα στοιχεία της Eurostat για το σύνολο της Ευρωζώνης, τα οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, θα δείξουν την πρώτη ύφεση από την πανδημία. Πάντως, εάν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα είναι μια ρηχή ύφεση, που δεν εκτιμάται ότι θα αλλάξει την συνολική εικόνα της οικονομίας τόσο δραματικά ώστε να επιταχύνει την προοπτική της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ