Προειδοποίηση για πετρέλαιο «φωτιά» από την Παγκόσμια Τράπεζα – Το κακό και το χειρότερο σενάριο

Προειδοποίηση για πετρέλαιο «φωτιά» από την Παγκόσμια Τράπεζα – Το κακό και το χειρότερο σενάριο

Μέχρι στιγμής, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει ελάχιστες συνέπειες στην αγορά πετρελαίου

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι ακόμη και μια μικρή αναταραχή στις προμήθειες αργού πετρελαίου λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αφαιρέσει από 500.000 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τις παγκόσμιες αγορές.

Εάν συμβεί αυτό, οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν μεταξύ των 93 και των 102 δολαρίων το βαρέλι, ανέφερε η τράπεζα σε έκθεσή της τη Δευτέρα. To outlook θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν η σύγκρουση διευρυνθεί με περαιτέρω απώλεια 3 έως 5 εκατ. βαρελιών ημερησίως, οδηγώντας τις τιμές μέχρι και τα 121 δολάρια το βαρέλι.

Η μεγαλύτερη πιθανή αναταραχή που προβλέπει η τράπεζα θα μπορούσε να αφαιρέσει 6 έως 8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ποσότητα που μπορεί να συγκριθεί σε μέγεθος με την απώλεια του αραβικού εμπάργκο πετρελαίου του 1973. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο και θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές στα 157 δολάρια το βαρέλι.

Μέχρι στιγμής, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει ελάχιστες συνέπειες στην αγορά πετρελαίου, γεγονός που «ενδέχεται να αντανακλά τη βελτιωμένη ικανότητα της παγκόσμιας οικονομίας να απορροφά τους κραδασμούς των τιμών του πετρελαίου», σύμφωνα με την έκθεση. Η ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970 οδήγησε πολλές χώρες να ενισχύσουν την άμυνά τους έναντι της αστάθειας των τιμών μειώνοντας την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο, αξιοποιώντας -μεταξύ άλλων μέτρων- διευρυμένους ενεργειακούς πόρους και δημιουργώντας στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου.

Σύμφωνα με τη βασική πρόβλεψη της τράπεζας, οι τιμές του πετρελαίου προβλέπεται να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 90 δολάρια το βαρέλι το τρέχον τρίμηνο, προτού μειωθούν κατά μέσο όρο στα 81 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, εν μέσω της υστέρησης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Οι συνολικές τιμές των εμπορευμάτων προβλέπεται να μειωθούν κατά 4,1% το επόμενο έτος πριν σταθεροποιηθούν το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ