Ο S&P Global υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική του αξιόχρεου του Ισραήλ

Ο S&P Global υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική του αξιόχρεου του Ισραήλ

Την περασμένη εβδομάδα, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s και Fitch έθεσαν επίσης υπό επανεξέταση την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του Ισραήλ

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global υποβάθμισε σε «αρνητική» -από «σταθερή»- την προοπτική του αξιόχρεου που αποδίδει στο κράτος του Ισραήλ (AA-/A-1+) χθες Τρίτη, επικαλούμενος τον κίνδυνο ο πόλεμος που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου να εξαπλωθεί και να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην οικονομία και στην κατάσταση ασφαλείας της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s και Fitch έθεσαν επίσης υπό επανεξέταση την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του Ισραήλ (A1), ενόψει ενδεχόμενης υποβάθμισής του, εξαιτίας του πολέμου και του κινδύνου κλιμάκωσης και εξάπλωσής του.

Σε ανακοίνωσή του, ο S&P Global σημείωσε πως «επί του παρόντος, εκτιμάμε ότι η σύρραξη θα παραμείνει επικεντρωμένη στη Γάζα και δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις ως έξι μήνες».

Συμπλήρωσε πως ενδέχεται να επαναφέρει την προοπτική του αξιόχρεου στο επίπεδο «σταθερή» αν υπάρξει επίλυση της σύγκρουσης και κατά συνέπεια «μείωση των περιφερειακών και εγχώριων κινδύνων ασφαλείας, χωρίς υλικές μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ισραηλινή οικονομία και στα δημόσια οικονομικά». Πρόσθεσε ότι η διεθνής υποστήριξη θα μπορούσε να αμβλύνει κάποιες από τις αρνητικές μακροοικονομικές επιπτώσεις για το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ