"Σήμα" Πάουελ (Fed) για νέες αυξήσεις επιτοκίων - Ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη υψηλός

"Σήμα" Πάουελ (Fed) για νέες αυξήσεις επιτοκίων - Ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη υψηλός

«Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι αποφασιστική στη δέσμευσή της για περιορισμό του πληθωρισμού στο 2%», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed

Στις πρόσφατες ενδείξεις υποχώρησης που παρουσιάζει ο πληθωρισμός αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Οικονομικό Κλαμπ της Ν. Υόρκης.

Παράλληλα όμως, δήλωσε ότι η επιβράδυνση των τιμών δεν είναι ακόμη αρκετή ώστε να γίνει λόγος για τάση, και πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι αποφασιστική στη δέσμευσή της για περιορισμό του πληθωρισμού στο 2%.

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και μερικοί μήνες με καλά στοιχεία είναι μόνο η αρχή για να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς τον στόχο μας», δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ στην ομιλία του.

«Δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διατηρηθούν αυτές οι χαμηλότερες ενδείξεις ή πού θα βρεθεί ο πληθωρισμός τα επόμενα τρίμηνα. Αν και η πορεία του είναι πιθανό να είναι ανώμαλη και να χρειαστεί χρόνος, οι συνάδελφοί μου κι εγώ επιμένουμε στη δέσμευσή μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό με βιώσιμο τρόπο στο 2%», επισήμανε ο Τζερόμ Πάουελ.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Fed άφησε να εννοηθεί ότι προκειμένου να επιτευχθεί τελικά ο στόχος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, η αγορά εργασίας και η οικονομική ανάπτυξη ίσως χρειαστεί να επιβραδυνθούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Powell, «τα εισερχόμενα δεδομένα των τελευταίων μηνών δείχνουν συνεχή πρόοδο προς τους δύο στόχους της διπλής εντολής μας: μέγιστη απασχόληση και σταθερές τιμές.

Μέχρι τη στιγμή που η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αύξησε τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022, ήταν σαφές ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών θα απαιτούσε τόσο την εξάλειψη των στρεβλώσεων της προσφοράς και της ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, όσο και την περιοριστική νομισματική πολιτική για να μειώσει την ισχυρή ζήτηση.

Αυτές οι δυνάμεις συνεργάζονται τώρα για να μειώσουν τον πληθωρισμό.
Αφού κορυφώθηκε στο 7,1% τον Ιούνιο του 2022, ο 12μηνος ονομαστικός πληθωρισμός PCE (προσωπική καταναλωτική δαπάνη) εκτιμάται σε 3,5% έως τον Σεπτέμβριο.
Ο δωδεκάμηνος πληθωρισμός PCE κορυφώθηκε στο 5,6% τον Φεβρουάριο του 2022 και εκτιμάται στο 3,7% έως τον Σεπτέμβριο.

Οι τιμές για τον πληθωρισμό υποχώρησαν το καλοκαίρι - μια πολύ ευνοϊκή εξέλιξη.
Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τον πληθωρισμό συνέχισαν πτωτικά αλλά ήταν κάπως λιγότερο ενθαρρυντικά.

Οι βραχυπρόθεσμες μετρήσεις του βασικού πληθωρισμού τους τελευταίους τρεις και έξι μήνες βρίσκονται τώρα κάτω από το 3%.

Αλλά αυτά τα πιο βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι συχνά ασταθή.

Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και μερικοί μήνες με καλά στοιχεία είναι μόνο η αρχή για να χτιστεί η πίστη ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά προς τον στόχο μας.

Δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διατηρηθούν αυτές οι χαμηλότερες τιμές ή πού θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός τα επόμενα τρίμηνα.

Ενώ η πορεία είναι πιθανό να είναι ανώμαλη και να πάρει λίγο χρόνο, οι συνάδελφοί μου και εγώ δεσμευόμαστε μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό με βιώσιμο τρόπο στο 2%.

Στην αγορά εργασίας, η έντονη δημιουργία νέων θέσεων συνάντησε μια ευπρόσδεκτη αύξηση της προσφοράς εργαζομένων, λόγω τόσο της υψηλότερης συμμετοχής όσο και της ανάκαμψης της μετανάστευσης στα προ πανδημίας επίπεδα.

Πολλοί δείκτες υποδηλώνουν ότι, ενώ οι συνθήκες παραμένουν περιοριστικές, η αγορά εργασίας ψύχεται.

Οι θέσεις εργασίας έχουν υποχωρήσει αρκετά από τα υψηλά τους και τώρα είναι μόνο μετρίως πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Μέχρι σήμερα, η μείωση του πληθωρισμού δεν έχει το κόστος της σημαντικά υψηλότερης ανεργίας - μια εξέλιξη ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη, αλλά ιστορικά ασυνήθιστη.

Η επούλωση των αλυσίδων εφοδιασμού σε συνδυασμό με την εξισορρόπηση της ζήτησης και της προσφοράς στην αγορά εργασίας επέτρεψε τον αποπληθωρισμό χωρίς σημαντικά ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα.

Πράγματι, η οικονομική ανάπτυξη εκπλήσσει σταθερά έως και ανοδικά φέτος, όπως φάνηκε πιο πρόσφατα στα ισχυρά στοιχεία λιανικών πωλήσεων που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι μια βιώσιμη επιστροφή στον στόχο μας για πληθωρισμό 2% είναι πιθανό να απαιτήσει μια περίοδο ανάπτυξης κάτω από την τάση και κάποια περαιτέρω άμβλυνση των συνθηκών της αγοράς εργασίας.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι πολύ αυξημένες και θέτουν σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Ο θεσμικός μας ρόλος στην Federal Reserve είναι να παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις για τις οικονομικές τους επιπτώσεις, οι οποίες παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η FOMC έχει αυστηροποιήσει σημαντικά την πολιτική τους τελευταίους 18 μήνες, αυξάνοντας το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 525 μονάδες βάσης με ιστορικά γρήγορο ρυθμό και μειώνοντας τις διαθέσεις χρεογράφων μας κατά περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η στάση πολιτικής είναι περιοριστική, πράγμα που σημαίνει ότι ασκεί πτωτική πίεση στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό.
Δεδομένων των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων και του πόσο μακριά έχουμε φτάσει, η Επιτροπή προχωρά προσεκτικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ