"Μεγάλη χαμένη" η Ολλανδία από τη διάσωση της ABN Amro - Ζημιές 6,7 δισ. ευρώ για το κράτος

"Μεγάλη χαμένη"  η Ολλανδία από τη διάσωση της ABN Amro - Ζημιές 6,7 δισ. ευρώ για το κράτος

Η Ολλανδία διέσωσε την ABN Amro στο αποκορύφωμα της κρίσης του 2008, με κόστος 21,7 δισ. ευρώ για τους φορολογούμενους

Ζημιές 6,7 δισ. ευρώ υπέστη το ολλανδικό κράτος από τη διάσωση της ABN Amro κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας μια εικόνα του κόστους που είχαν οι διασώσεις των τραπεζών για τους φορολογούμενους.

Η σημερινή αξία του ποσοστού 49,5% που διαθέτει το ολλανδικό κράτος στην ABN Amro δεν είναι αρκετή για να καλυφθεί το σύνολο της επένδυσης που έχει γίνει μέχρι στιγμής στην τράπεζα, έγραψε η υπουργός Οικονομικών, Sigrid Kaag, σε επιστολή της προς το κοινοβούλιο. Η τιμή της μετοχής της ABN Amro θα έπρεπε να υπερδιπλασιαστεί, από τα σημερινά επίπεδα των 13,5 ευρώ στα 28,74 ευρώ για να συμβεί αυτό.

Η Ολλανδία διέσωσε την ABN Amro στο αποκορύφωμα της κρίσης του 2008, με κόστος 21,7 δισ. ευρώ για τους φορολογούμενους τότε. Η τράπεζα μπήκε ξανά στο χρηματιστήριο τον Νοέμβριο του 2015 και το κράτος πούλησε ποσοστό 23% κατά τη δημόσια προσφορά. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση άρχισε να ρευστοποιεί σταδιακά τις μετοχές της και πλέον έχει περιορίσει το ποσοστό της κάτω από το 50% για πρώτη φορά από τη διάσωση, πριν από 15 χρόνια.

«Δεν είναι ρεαλιστικό» για το κράτος να περιμένει ώσπου η μετοχή της ABN Amro να ανέβει σε επίπεδα που θα του επέτρεπαν να πουλήσει χωρίς ζημιά, εξηγεί η Kaag στην επιστολή, σύμφωνα με το Bloomberg. «Το κράτος δεν είναι επενδυτής και επομένως δεν κάνει ριψοκίνδυνες επενδύσεις εάν δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Συνεπώς, το να περιμένουμε για χρόνια με την ελπίδα ότι θα επιτύχουμε μια υψηλότερη απόδοση δεν είναι επιθυμητό».

Από την πρόσφατη πώληση μετοχών της ABN Amro, η ολλανδική κυβέρνηση έβαλε στα κρατικά ταμεία περίπου 842,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, το κράτος έλαβε 281,3 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της ABN Amro φέτος.

Όπως τόνισε η Kaag, η ABN Amro περιήλθε στα χέρια του κράτους ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος και «όχι σαν μια επένδυση με στόχο την επίτευξη αποδόσεων». Το NLFI, ο οργανισμός που ελέγχει το ποσοστό του κράτους στην τράπεζα, διαπίστωσε ότι η τιμή της μετοχής της ABN Amro ευθυγραμμίζεται με τις ανταγωνιστικές τράπεζες και άρα δεν είναι αποτρεπτική για το πρόγραμμα ρευστοποίησης της συμμετοχής.

Πάντως, δεν αναμένεται ότι η Ολλανδία θα ανακοινώσει κάποια πώληση μετοχών σύντομα, έπειτα και από την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του Mark Rutte τον Ιούλιο. Η εξέλιξη αυτή έχει «παγώσει» όλες τις σημαντικές αποφάσεις, εν αναμονή των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ