Bloomberg: Ευρωπαϊκό «μπλόκο» στο deal €1,6 δισ. της Booking με την Etraveli

Bloomberg: Ευρωπαϊκό «μπλόκο» στο deal €1,6 δισ. της Booking με την Etraveli

Το βέτο της ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί μία σπάνια περίπτωση, με τους αξιωματούχους του ανταγωνισμού να επιλέγουν γενικά διορθωτικά μέτρα

Η εξαγορά της σουηδικής Etraveli από την Booking έναντι τιμήματος 1,6 δισ. ευρώ μπλοκαρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για τις συγχωνεύσειςκατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη εξαγορά θα έβλαπτε την αγορά των διαδικτυακών ταξιδιωτικών γραφείων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η συμφωνία θα ενίσχυε τη δεσπόζουσα θέση της Booking και τα «ξενοδοχεία, ενδεχομένως, και οι καταναλωτές θα αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο υψηλότερου κόστους»

Το βέτο «σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία και οι ταξιδιώτες δεν θα περιοριστούν περαιτέρω στις διαθέσιμες επιλογές για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να κάνουν κρατήσεις για τα ταξίδια τους», ανέφερε ο Ντιντιέ Ρέιντερς, προσωρινός επίτροπος της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Αυτό σημαίνει επίσης ότι η προσπάθεια για ανταγωνιστικές τιμές και καινοτομία θα διατηρηθεί σε αυτό το σημαντικό τμήμα της ταξιδιωτικής βιομηχανίας».

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, η Booking ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2021 τα σχέδιά της να εξαγοράσει την Etraveli, η βασική δραστηριότητα της οποίας επικεντρώνεται στην ηλεκτρονική πώληση αεροπορικών εισιτηρίων. Η Booking Holdings – με έδρα το Ντελαγουέρ- διαθέτει μια σειρά από γνωστές μάρκες υπό την επωνυμία της, συμπεριλαμβανομένων των Booking.com, Kayak και Rentalscars.com.

Το βέτο της ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί μία σπάνια περίπτωση, με τους αξιωματούχους του ανταγωνισμού να επιλέγουν γενικά διορθωτικά μέτρα που αντιμετωπίζουν τυχόν κινδύνους για τον θεμιτό ανταγωνισμό, αντί για απόλυτες απαγορεύσεις.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ έχει ασκήσει βέτο στην προσφορά της Hyundai Heavy Industries για την Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering και στην εξαγορά της Illumina ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Grail.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι τα διορθωτικά μέτρα που προσέφερε η Booking «δεν αντιμετώπισαν επαρκώς τις ανησυχίες της για τον ανταγωνισμό, ώστε να μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι ο ανταγωνισμός θα διατηρηθεί σε μόνιμη βάση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ