ΗΠΑ: Eπιτροπή του Κογκρέσου ερευνά τις επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα

ΗΠΑ: Eπιτροπή του Κογκρέσου ερευνά τις επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα

Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για επενδύσεις τεσσάρων αμερικανικών εταιρειών venture capital σε κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και ημιαγωγών.

Η Επιτροπή Επιλογής της Βουλής για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έστειλε επιστολές την Τρίτη στην GGV Capital, την GSR Ventures, τη Walden International και την Qualcomm Ventures, τον επενδυτικό βραχίονα της Qualcomm Inc (QCOM.O), ζητώντας πληροφορίες για τις επενδύσεις τους στην Κίνα και ορίζοντας την 1η Αυγούστου προθεσμία για να απαντήσουν οι εταιρείες.
Στις επιστολές, η επιτροπή ισχυρίστηκε ότι οι επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες συμβάλλουν άμεσα στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα, τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό και την προσπάθειά της να υποκαταστήσει την τεχνολογική ηγεσία των ΗΠΑ.

Η επιτροπή είπε ότι η έρευνα είναι η πρώτη από μια σειρά ερευνών σχετικά με τη σχέση μεταξύ του επενδυτικού κόσμου και του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει νέους κανόνες που θα περιορίσουν τη ροή των επενδύσεων των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες που εργάζονται σε προηγμένους ημιαγωγούς, τεχνητή νοημοσύνη και κβαντικούς υπολογιστές.

Στην επιστολή της προς την GGV, η επιτροπή ανέφερε ότι η εταιρεία είχε επενδύσει στη Megvii Technology, μια κινεζική εταιρεία «η οποία υποστηρίζει ενεργά την παρακολούθηση των Ουιγούρων», μιας μουσουλμανικής μειονότητας. Οι ΗΠΑ έθεσαν τη Megvii στη μαύρη λίστα το 2019 για τους υποτιθέμενους δεσμούς της με τη μεταχείριση των Ουιγούρων από την Κίνα.
Το Πεκίνο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Ουιγούρων.

Η επιτροπή είπε ότι ο Walden είχε επενδύσει στην Intellifusion, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν στη μαύρη λίστα το 2020 για φερόμενη δυνατότητα παρακολούθησης Ουιγούρων.


Η GSR Ventures, είπε η επιτροπή, έχει επενδύσει σε εταιρείες που συνδέονται με τον κινεζικό στρατό, όπως η Horizon Robotics, η οποία ειδικεύεται σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Η Qualcomm Ventures επένδυσε στην SenseTime, μια εταιρεία που οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν τη μαύρη λίστα το 2019 για τον υποτιθέμενο ρόλο της στις προσπάθειες της Κίνας να παρακολουθεί τους Ουιγούρους, ανέφερε η επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ