Διορία 3 μηνών από την Μόσχα για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για τα σιτηρά

Διορία 3 μηνών από την Μόσχα για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για τα σιτηρά

Οι όροι της Μόσχας

Διορία τριών μηνών στα Ηνωμένα Έθνη για να εφαρμόσουν τους όρους ενός μνημονίου που θα διευκόλυνε τις ρωσικές γεωργικές εξαγωγές, έδωσε η Ρωσία, με αντάλλαγμα να ξεκινήσει συνομιλίες για να επιτραπεί η επανεκκίνηση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι διακόπτει τη συμμετοχή της σε μια συμφωνία που είχε συναφθεί πριν από ένα χρόνο με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και η οποία επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας, διαμαρτυρόμενη ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις για τη διευκόλυνση των δικών της αποστολών τροφίμων και λιπασμάτων, όπως αναφέρει το Reuters.

Η συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα συνομολογήθηκε από τον ΟΗΕ και την Τουρκία τον Ιούλιο του περασμένου έτους για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και να ξεπεράσει πρόσθετα εμπόδια που προέκυψαν μετά την αποστολή στρατευμάτων από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Το Κίεβο και η Μόσχα συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων σιτηρών παγκοσμίως.

Η απόσυρση της Ρωσίας σήμαινε ότι τερματίστηκε και το σχετικό σύμφωνο για την ενίσχυση των δικών της εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι όροι της Μόσχας

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι το βάρος πέφτει τώρα στο ΟΗΕ, αν επιθυμεί να επιστρέψει η Μόσχα σε ευρύτερες συνομιλίες για τα ουκρανικά σιτηρά.

«Το ίδιο το Μνημόνιο Ρωσίας-ΟΗΕ αναφέρει, και θα το παραθέσω… ότι η συμφωνία θα είναι σε ισχύ για τρία χρόνια, και σε περίπτωση που ένα από τα μέρη προτίθεται να την καταγγείλει (είτε η Ρωσία είτε ο ΟΗΕ), πρέπει να δώσει προειδοποίηση τριών μηνών. Εμείς έχουμε προειδοποιήσει», δήλωσε η Ζαχάροβα στο Radio Sputnik την Τετάρτη.

«Κατά συνέπεια, ο ΟΗΕ έχει ακόμη τρεις μήνες για να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εάν υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, θα επιστρέψουμε στη συζήτηση αυτού του (ευρύτερου) θέματος, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ