Αποχωρεί η Ρώσία από τη συμφωνία για τα σιτηρά - Εντονη ανησυχία για τις τιμές

Αποχωρεί η Ρώσία από τη συμφωνία για τα σιτηρά - Εντονη ανησυχία για τις τιμές

Λίγες ώρες πριν από την εκπνοή του Πρωτοκόλλου της Μαύρης Θάλασσας η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία αναστέλλοντας έτσι έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την παράδοση βασικών ουκρανικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές. Η τελευταία αυτή εξέλιξη ενισχύει τις ανησυχίες για την επισιτιστική κρίση αλλά και για τις τιμές βασικών αγαθών.

«Στην πραγματικότητα, οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας έπαψαν να ισχύουν σήμερα. Όπως είπε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η προθεσμία λήγει στις 17 Ιουλίου. Δυστυχώς, το μέρος που αφορά τη Ρωσία σε αυτή τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής. Ως εκ τούτου, σταματάμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass τη Δευτέρα.

«Η συμφωνία για τα σιτηρά έχει σταματήσει», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, «Μόλις ολοκληρωθεί το ρωσικό κομμάτι, η ρωσική πλευρά θα επιστρέψει αμέσως στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας», πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο σημείωσε παράλληλα ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει την συμμετοχή της στην συμφωνία για τα σιτηρά δεν συνδέεται με την επίθεση που σημειώθηκε τη νύχτα στη γέφυρα της Κριμαίας.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η θέση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά την συμφωνία για τα σιτηρά ήταν γνωστή πριν από την επίθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ