ΗΠΑ: Οι πρώτες μηνύσεις κατά Meta και OpenAI για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

 ΗΠΑ: Οι πρώτες μηνύσεις κατά Meta και OpenAI για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Οι αγωγές που κατατέθηκαν από τους Sarah Silverman, Richard Kadrey και Christopher Golden σισχυρίζονται ότι η Meta και η OpenAI χρησιμοποίησαν υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση των chat bot

 

 

Η κωμικός Sarah Silverman και δύο συγγραφείς έχουν καταθέσει αγωγές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων κατά των Meta Platforms και OpenAI για φερόμενη χρήση του περιεχομένου τους χωρίς άδεια για την εκπαίδευση μοντέλων γλώσσας τεχνητής νοημοσύνης.

Οι αγωγές που κατατέθηκαν από τους Silverman, Richard Kadrey και Christopher Golden στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο την Παρασκευή ισχυρίζονται ότι η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta και ο κατασκευαστής ChatGPT OpenAI χρησιμοποίησαν υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση των chat bots.
Οι αγωγές υπογραμμίζουν τους νομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι προγραμματιστές των chat bots όταν χρησιμοποιούν θησαυρούς υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για τη δημιουργία εφαρμογών που παρέχουν ρεαλιστικές απαντήσεις στα μηνύματα των χρηστών.


Οι Silverman, Kadrey και Golden ισχυρίζονται ότι οι Meta και OpenAI χρησιμοποίησαν τα βιβλία τους χωρίς εξουσιοδότηση για να αναπτύξουν τα λεγόμενα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα τους, τα οποία οι κατασκευαστές τους παρουσιάζουν ως ισχυρά εργαλεία για την αυτοματοποίηση εργασιών αναπαράγοντας ανθρώπινη συνομιλία.

Στη αγωγή τους κατά της Meta, οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι διέρρευσαν πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας που δείχνουν ότι η δουλειά τους χρησιμοποιήθηκε χωρίς άδεια.

Η μήνυση κατά του OpenAI ισχυρίζεται ότι οι περιλήψεις της δουλειάς των εναγόντων που δημιουργήθηκαν από το ChatGPT υποδεικνύουν ότι το bot είχε εκπαιδευτεί στο περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

"Οι περιλήψεις κάνουν λάθος ορισμένες λεπτομέρειες", αλλά εξακολουθούν να δείχνουν ότι το ChatGPT "διατηρεί τη γνώση συγκεκριμένων εργασιών στο σύνολο δεδομένων εκπαίδευσης", αναφέρει η αγωγή.

Οι αγωγές ζητούν απροσδιόριστη χρηματική αποζημίωση για λογαριασμό μιας εθνικής κατηγορίας ιδιοκτητών πνευματικών δικαιωμάτων των οποίων τα έργα φέρεται ότι παραβιάστηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ