ΗΠΑ: Δημιουργήθηκαν 339.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο - Στο 3,7% αυξήθηκε η ανεργία

ΗΠΑ: Δημιουργήθηκαν 339.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο - Στο 3,7% αυξήθηκε η ανεργία

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 339.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, μια μέτρηση σημαντικά υψηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών και υψηλότερη από αυτήν του Απριλίου.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 195.000 θέσεις εργασίας.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3,7%, από 3,4% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη άνοδο στο 3,5%.

Το ποσοστό ανεργίας ήταν το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2022, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.

Οι μισθοί συνέχισαν να αυξάνονται, αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 0,3% για τον μήνα και 4,3% σε σχέση με πέρυσι -και οι δύο 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές, βασικός δείκτης πληθωρισμού, αυξήθηκαν κατά 0,3% για το μήνα, γεγονός που ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες. Σε ετήσια βάση, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,3%, που ήταν 0,1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από την εκτίμηση. Η μέση εβδομαδιαία εργασία μειώθηκε κατά 0,1 ώρα σε 34,3 ώρες.

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην έκθεση, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον βιομηχανικό μέσο όρο του Dow Jones να σημειώνουν άνοδο περίπου 200 μονάδων. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν επίσης.

"Η αμερικανική αγορά εργασίας συνεχίζει να επιδεικνύει πυγμή εν μέσω χάους - από τον πληθωρισμό έως τις απολύσεις υψηλού προφίλ και την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου", δήλωσε η Becky Frankiewicz, πρόεδρος και εμπορική διευθύντρια της Manpower Group. "Με 339.000 ανοιχτές θέσεις εργασίας, εξακολουθούμε να ξαναγράφουμε το βιβλίο των κανόνων και η αμερικανική αγορά εργασίας συνεχίζει να αψηφά τους ιστορικούς ορισμούς".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ