Η Ευρώπη έκανε το πρώτο βήμα στη ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων – Οι κανόνες που εισάγει

 Η Ευρώπη έκανε το πρώτο βήμα στη ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων – Οι κανόνες που εισάγει

Το πρώτο ολοκληρωμένο πλέγμα ρυθμίσεων διεθνώς στον τομέα των κρυπτονομισμάτων χαιρέτισε σήμερα η Ε.Ε., εντείνοντας την πίεση σε Βρετανία και ΗΠΑ να ακολουθήσουν με αντίστοιχα μέτρα. Άλλωστε, έπειτα από την κατάρρευση του άλλοτε κραταιού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX τον περασμένο Νοέμβριο, αυξήθηκαν οι εκκλήσεις για ρύθμιση της αγοράς διεθνώς.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στόχος των ρυθμίσεων είναι η βελτίωση της ικανότητας των κρατών μελών να εντοπίζουν και να καταπολεμούν τη φορολογική απάτη, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Στο πλαίσιο αυτό, όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον σχετικό κλάδο και έχουν έδρα εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ θα οφείλουν βάσει των νέων κανόνων να καταγράφουν και να αναφέρουν τις συναλλαγές πελατών που διαμένουν στην Ε.Ε.

Επίσης, υποχρέωση υποβολής τέτοιων εκθέσεων θα έχουν και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό χρήμα και τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών, καθώς και την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις εκ των προτέρων διασυνοριακές αποφάσεις από φυσικά πρόσωπα.

Σημειώνεται πως οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2026, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει δημοσιευθεί μέχρι τότε η συμβουλευτική γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Paolo Gentiloni, δήλωσε από την πλευρά του: «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί καλό νέο για τη φορολογική διαφάνεια σε ένα χρηματοοικονομικό περιβάλλον που εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Η ανωνυμία βοηθά πολλούς χρήστες κρυπτοστοιχείων που καταγράφουν σημαντικά κέρδη να εκφεύγουν του ελέγχου των εθνικών φορολογικών αρχών, και αυτό είναι σαφώς απαράδεκτο. Όταν η οδηγία αυτή τεθεί σε ισχύ, τα κράτη μέλη θα λαμβάνουν τις πληροφορίες τις οποίες χρειάζονται προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι καταβάλλονται φόροι για τα κέρδη που πραγματοποιούνται από συναλλαγές ή επενδύσεις σε κρυπτοστοιχεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ