Ιούνιο η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στην ιστορία - Ανησυχία για ακυρώσεις πτήσεων

Ιούνιο η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στην ιστορία - Ανησυχία για ακυρώσεις πτήσεων

Το Air Defender 23 θα είναι μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις στην ιστορία του ΝΑΤΟ, με 25 χώρες να συμμετέχουν στην κοινή άσκηση στον εναέριο χώρο της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Τσεχίας

 

Η μεγαλύτερη άσκηση εναέριας ανάπτυξης του ΝΑΤΟ, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, είναι απίθανο να οδηγήσει σε ακυρώσεις εμπορικών πτήσεων, δήλωσε ο επικεφαλής διευθυντής εναέριας κυκλοφορίας της Ευρώπης, αφού η γερμανική αεροπορική βιομηχανία εξέφρασε ανησυχίες ότι θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση.

«Δεν αναμένουμε ότι θα χρειαστεί να προβούν οι αερομεταφορείς να προβούν σε ακυρώσεις προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της άσκησης», δήλωσε το Eurocontrol στο Reuters.


Το Air Defender 23 θα είναι μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις στην ιστορία του ΝΑΤΟ, με 25 χώρες να συμμετέχουν στην κοινή άσκηση στον εναέριο χώρο της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Τσεχίας. Θα χρησιμοποιεί αεροπορικούς διαδρόμους που έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά για εκπαιδευτικούς σκοπούς, σύμφωνα με τη γερμανική αεροπορία.

Από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, ο εμπορικός εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία έχει κλείσει. Αυτό οδήγησε σε λιγότερο διαθέσιμο εμπορικό εναέριο χώρο στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται περισσότερη κυκλοφορία στα νότια της ηπείρου.

Οι απεργίες του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία και αλλού έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, αυξάνοντας τους φόβους για δαπανηρές ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο.


Ο τομέας των αερομεταφορών της Γερμανίας ειδικότερα ανησυχούσε για τις επιζήμιες επιπτώσεις της άσκησης στην εμπορική αεροπορία. Ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος BDLS ζήτησε στενό συντονισμό γύρω από την άσκηση για να αποφευχθεί η διακοπή.

"Η συντονισμένη δράση θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί αυτό το μεγάλο στρατιωτικό γεγονός ενώ, ταυτόχρονα, θα εξυπηρετεί την πολιτική εναέρια κυκλοφορία με τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο όσον αφορά τις καθυστερήσεις εναέριας κυκλοφορίας και τις ενέργειες αλλαγής δρομολόγησης", πρόσθεσε το Eurocontrol.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ