O Jamie Dimon (JP Morgan) προειδοποιεί για υψηλότερα επιτόκια από τη Fed - Σενάρια για 6%

O Jamie Dimon (JP Morgan) προειδοποιεί για υψηλότερα επιτόκια από τη Fed  - Σενάρια για 6%

Μιλά και για κίνδυνο να αποκαλυφθούν προβλήματα σε τμήματα της οικονομίας.

Οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προγραμματίσουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που αναμένει σήμερα η αγορά, σύμφωνα με τον CEO της JPMorgan Chase, Jamie Dimon.

Ο κόσμος είδε τι συνέβη τον περασμένο μήνα, όταν τα υψηλότερα επιτόκια και μια ξαφνική φυγή καταθέσεων αποκάλυψαν την κακή διαχείριση της Silicon Valley Bank. Νωρίτερα, η αύξηση των επιτοκίων και η άνοδος του δολαρίου προκάλεσαν την κατάρρευση του κρατικού χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπενθύμισε ο Dimon στους αναλυτές την Παρασκευή κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

"Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο Dimon.

"Εάν και όταν συμβεί αυτό, θα αποκαλυφθούν τα προβλήματα στην οικονομία για όσους είναι πολύ εκτεθειμένοι στα κυμαινόμενα επιτόκια, για όσους είναι πολύ εκτεθειμένοι στον κίνδυνο επαναγοράς", είπε, αναφερόμενος στα δάνεια που επανακαθορίζονται με επιτόκια της αγοράς. "Αυτά τα ανοίγματα θα είναι σε πολλαπλά τμήματα της οικονομίας".

Τα υψηλότερα επιτόκια μπλόκαραν φέτος τμήματα της οικονομίας, από τους περιφερειακούς τραπεζίτες που είχαν ποντάρει στα χαμηλά επιτόκια μέχρι τους καταναλωτές που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά τα στεγαστικά δάνεια ή το χρέος των πιστωτικών καρτών. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ωθήσει το βασικό της επιτόκιο υψηλότερα κατά περίπου 5 πλήρεις ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο έτος, καθώς προσπάθησε να υποτάξει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν η πρόσφατη περιφερειακή τραπεζική κρίση που πυροδότησε τα στοιχήματα ότι μια οικονομική επιβράδυνση θα ανάγκαζε τη Fed να κάνει στροφή και να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος. Αυτή η υπόθεση βοήθησε να στηριχθούν τα επίπεδα των μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες με την ελπίδα για επιστροφή σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.

Περισσότερες χρεοκοπίες τραπεζών;

Από την πλευρά της, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα με βάση το ενεργητικό της μελετά πώς τα επιτόκια αναφοράς κοντά στο 6% θα επηρεάσουν την εταιρεία, δήλωσε ο Dimon. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις υποθέσεις της αγοράς ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, φτάνοντας κάτω από το 4% μέχρι τον Ιανουάριο.

Ο Dimon δήλωσε ότι είπε σε "όλους" τους πελάτες της τράπεζάς του να προετοιμαστούν για τον κίνδυνο υψηλότερων επιτοκίων.

"Τώρα θα ήταν η ώρα να το διορθώσουμε", είπε. "Μη θέσετε τον εαυτό σας σε μια θέση όπου ο κίνδυνος αυτός είναι υπερβολικός για την εταιρεία σας, την επιχείρησή σας, τις επενδυτικές σας δεξαμενές κ.λπ.".

Τα υψηλότερα επιτόκια θα ασκήσουν πρόσθετη πίεση σε μεσαίου μεγέθους τράπεζες όπως η First Republic που υπέστησαν ζημιά στην αναταραχή του περασμένου μήνα- η αξία των ομολόγων που κατέχουν κινείται χαμηλότερα όσο αυξάνονται τα επιτόκια. Η First Republic συμβουλεύεται από την JPMorgan και τη Lazard.

Ενώ αναμένει ότι οι περιφερειακές τράπεζες θα δημοσιεύσουν "αρκετά καλά νούμερα" την επόμενη εβδομάδα, υπάρχει ο κίνδυνος "πρόσθετων τραπεζικών αποτυχιών", δήλωσε ο Dimon.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ