Μας ζητούν τρεις δηλώσεις σε 40 ημέρες για τη διατήρηση των… κεκτημένων
Εκτός από την φορολογική δήλωση απαιτείται η συμπλήρωση νέας αίτησης για το επίδομα τέκνων αλλά και καινούργιο ηλεκτρονικό «χαρτί» για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ
Και μία και δύο και τρεις διαφορετικές φορολογικές δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να έχουν κατά νου μια σειρά από προθεσμίες οι οποίες αν χαθούν θα κοστίσουν. Διακυβεύεται και το επίδομα τέκνων αλλά και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Έτσι, εκατομμύρια πολίτες καλούνται κατά σειρά να υποβάλλουν πρώτον τη φορολογική δήλωση, δεύτερον το καινούργιο έντυπο Α21 για το επίδομα και τρίτον μια νέα αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Κατά σειρά, οι προθεσμίες που θα πρέπει να τηρηθούν είναι οι εξής:
- Οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου. Προφανώς υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης καθώς προς το παρόν υπάρχει περιορισμένη ανταπόκριση από τους φορολογούμενους. Μέχρι και χθες, είχαν υποβληθεί μόλις 846.492 σε σύνολο περίπου 6,3 εκατομμυρίων. Δηλαδή, μέχρι και χθες είχαν ανταποκριθεί μόλις οι 13 στους 100. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι η προθεσμία θα παραταθεί κατά τουλάχιστον 15 ημέρες.
- Οι γονείς με παιδιά έχουν κάθε λόγο να σπεύσουν να υποβάλλουν το ταχύτερο τη φορολογική τους δήλωση προκειμένου να εισπράξουν και αυτοί τη δεύτερη δόση του επιδόματος τέκνων η οποία προγραμματίζεται να καταβληθεί στο διάστημα από 25-27 Ιουνίου. Η αρμοδιότητα για τη χορήγηση του επιδόματος τέκνων πέρασε στον ΟΠΕΚΑ ο οποίος είναι ο διάδοχος του ΟΓΑ. Αποφασίστηκε ότι φέτος θα υπάρξει ξεχωριστή πλατφόρμα για την υποβολή των εντύπων Α21. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η πλατφόρμα θα ανοίξει φέτος στις 25 Μαΐου. Οι γονείς θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις (αφού έχουν υποβάλλει προηγουμένως τη φορολογική τους δήλωση) μέχρι τις 20 Ιουνίου προκειμένου να εισπράξουν κανονικά τη 2η δόση. Αν δεν προλάβουν τη συγκεκριμένη προθεσμία, τότε το νέο χρονικό περιθώριο θα είναι 20η Ιουλίου και όσοι έχουν υποβάλλει δήλωση μέχρι τότε θα μπορούν να εισπράξουν την 3η δόση του επιδόματος τέκνων η οποία θα καταβληθεί στο χρονικό διάστημα από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου.
- Η ΗΔΙΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση για να προειδοποιήσει τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ ότι δεν αρκούν οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί για να διατηρήσουν τις φθηνές χρεώσεις και πέραν της 1ης Αυγούστου. Μέχρι τότε, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν κάνει νέες αιτήσεις προκειμένου να κριθεί αν δικαιούνται ή όχι το φθηνό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος με βάση το περιεχόμενο των φορολογικών δηλώσεων του 2018. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι «κινητή». Δηλαδή, έχει οριστεί ότι οι νέες δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν (μέσω της πλατφόρμας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης) μέσα σε έναν μήνα από την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αν η προθεσμία παραταθεί για τις 15 Ιουλίου, τότε προφανώς θα παραταθεί και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το κοινωνικό τιμολόγιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πως μπορείτε να κερδίσετε φοροέκπτωση έως 2.200 ευρώ - Ποιες αποδείξεις μειώνουν τον φόρο
Εκπίπτει από το εισόδημα ποσοστό ίσο με το 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών
Φορολογικές δηλώσεις: Οι τέσσερις εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν μέσα στο 2025
Ποιους αφορούν οι τροποποιητικές, πώς θα καταβληθεί ο φόρος
Εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις: Σε ποιες περιπτώσεις δεν επιβάλλονται πρόστιμα - Παραδείγματα
Στα 250 και 500 ευρώ (ανάλογα με το λογιστικό σύστημα που εφαρμόζει ο υπόχρεος) κυμαίνονται…
Φορολογικές δηλώσεις: Υποβλήθηκαν πάνω από 7 εκατ. φέτος - Πόσοι αμφισβήτησαν τα τεκμήρια
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Φορολογικές δηλώσεις: Πρόσθετος φόρος- ρεκόρ 2.050 ευρώ για έναν στους τρεις φορολογούμενους
Λήγει τα μεσάνυχτα η παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση για την υποβολή έως 21 Ιουλίου
Ο επιπλέον χρόνος που δίνεται, επαρκεί για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τεκμαρτή φορολόγηση και ψηφιοποίηση ανεβάζουν τους τζίρους
Τι δήλωσαν στην εφορία
Τα θετικά και τα αρνητικά του ελληνικού φορολογικού συστήματος
Η έκθεση της Κομισιόν
Κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. οι απώλειες ΦΠΑ στην Ελλάδα
Η ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών και τουρισμού ενδέχεται να επιβραδύνει την περαιτέρω σύγκλιση
H ΑΑΔΕ «σαρώνει» μεταβιβάσεις ακινήτων και δωρεές - Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο
Στο επίκεντρο το αφορολόγητο
Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις πρέπει να τακτοποιήσετε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου
Από τις δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος μέχρι τα τέλη αυτοκινήτου, όλοι μας πρέπει να…
Πρωταθλητές σε έμμεσους φόρους και εισφορές οι Έλληνες - Τι πληρώνουμε κάθε χρόνο
Τα στοιχεία της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ
Σαφάρι ελέγχων για «μαϊμού» ενοίκια από την ΑΑΔΕ - Στο στόχαστρο μισθωτήρια των… 10 ευρώ το μήνα
Τι έφεραν οι διασταυρώσεις για την επιστροφή ενοικίου
ΕΝΦΙΑ 2026: Τα λάθη στο Ε9 που κοστίζουν ακριβά – Ποιοι κινδυνεύουν με επιπλέον φόρο
Xιλιάδες ιδιοκτήτες πλήρωσαν παραπάνω φόρο λόγω μικρών, παλαιών ή «αθώων» λαθών
Εφορία: Πώς να τακτοποιήσουν τα φορολογικά τους οι Έλληνες του εξωτερικού
Αναλυτικός οδηγός της ΑΑΔΕ
Επιπλέον φόροι 10,7 δισ. έως το 2029 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Αγκομαχώντας η ανάπτυξη
Ο πολυετής προϋπολογισμός δείχνει σταθερή άνοδο σε ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος
Δωρεές – κληρονομιές: Οι αλλαγές και οι κρίσιμες ημερομηνίες για την εφορία - Νέος οδηγός της ΑΑΔΕ
Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν λιγότερη φυσική παρουσία και επαφή με την εφορία
Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν νέα δήλωση Ε9 στην εφορία - Πώς θα πληρωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα
18/12/2025 19:13
ΟΤΕ: Διανομή έκτακτου μερίσματος μεικτού ποσού 0,10 ευρώ ανά μετοχή
18/12/2025 18:17