Με ραντεβού θα εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι στην εφορία

Με ραντεβού θα εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι στην εφορία
Το οριστικό κλείσιμο των εφοριών για το κοινό ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης σε συνάντηση με τους εφοριακούς που είχε τις προηγούμενες ημέρες ενώ έκανε γνωστό ότι για να εξυπηρετηθούν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού.

Ως προτεραιότητά του χαρακτηρίζει ο υπηρεσιακός αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης την δημιουργία ενός «Τειρεσία» που θα εντάσσει όσους δεν συνεργάζονται στη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου και δυστροπούν. Ο σκοπός αυτής της κίνησης έχει να κάνει με την αποδέσμευση των εφοριακών για να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στην αγορά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης ανέφερε επίσης ότι προς το παρόν το ΣΔΟΕ θα λειτουργήσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αντικείμενο του ΣΔΟΕ θα είναι το οικονομικό έγκλημα, όπλα, ναρκωτικά, διαχειριστικοί έλεγχοι, θέματα απάτης, τήρηση Κοινοτικής νομοθεσίας. Προβλέπεται να ενισχυθεί με προσωπικό και εργαλεία, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών αντίστοιχων σωμάτων, δεν καταργούνται οι οργανικές του θέσεις, μεταφέρονται 500 υπάλληλοι από το ΣΔΟΕ στην Γ.Γ.Δ.Ε. Όσο αφορά τον φορολογικό «Τειρεσία», στα πλαίσια αυτά όπως έκανε γνωστό ο κ. Αλεξιάδης εκδόθηκε και σχετική εγκύκλιος απο την ΓΓΔΕ για την καταγραφή συμβάντων μη συνεργάσιμων ελεγχόμενων.

Ο στόχος είναι σαφής αφού όσοι απευθύνουν προπηλακισμούς ή ασκουν βία έναντι των ελεγκτών ο υπουργός θεωρεί ότι θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο. Με παρεμβάσεις του στον Υπ. Προστασίας του Πολίτη και τον Υπ. Δικαιοσύνης έχει ήδη ζητήσει την περιφρούρηση των συνεργείων ελέγχων, υπήρξε ανταπόκριση, ακόμη και στα νησιά που είναι οξυμένο το θέμα των προσφύγων. Με την σχετική εγκύκλιό της η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου έχει ήδη δώσει εντολή στους ελεγκτές να αποστέλλουν απευθείας στη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων τα στοιχεία των φορολογουμένων και των λογιστών που παρεμποδίζουν τον φορολογικό έλεγχο.

Το εν λόγω φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, όπου σε αρκετές περιπτώσεις οι ελεγκτές της ΓΓΔE προπηλακίζονται από τους φορολογουμένους, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον έλεγχο. Ο κ. Αλεξιάδης με δηλώσεις του έχει κάνει γνωστό ότι όσοι εντάσσονται στον φορολογικό «Τειρεσία» θα ελέγχονται απο τους εφοριακούς σε σχεδόν ''μόνιμη'' βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ