Βελτίωση για τις επιχειρησιακές συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση τον Φεβρουάριο

Βελτίωση για τις επιχειρησιακές συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση τον Φεβρουάριο

Σύμφωνα με τα δεδομένα της  έρευνας υπεύθυνων ερευνών (PMI) της εταιρείας IHS Markit, τον Φεβρουάριου εξακολούθησαν να βελτιώνονται οι επιχειρησιακές συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα.

Οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και των επιπέδων απασχόλησης παρέμειναν αισθητά πάνω από τους αντίστοιχους μέσους όρους που επί μακρόν καταγράφονται.

Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξακολούθησε να επιβραδύνεται, ενώ οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και στον πληθωρισμό παρέμειναν έντονες.

Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται

Η αύξηση των τιμών εισροών υποχώρησε σε χαμηλό εξαμήνου, ωστόσο παρέμεινε ισχυρότερη από οποιαδήποτε περίοδο πριν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές εκροών αυξήθηκαν με τον τέταρτο εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Ο κύριος δείκτης PMI έκλεισε στις 57,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, τιμή ελάχιστα χαμηλότερη από τις 57,9 μονάδες του Ιανουαρίου, υποδεικνύοντας την ασθενέστερη συνολική βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα μετά τον περασμένο Ιούλιο, αλλά έντονη, σε γενικές γραμμές, αύξηση στο πλαίσιο των 22 ετών ιστορίας της έρευνας.

Από το ξεκίνημα της έρευνας, τον Μάιο του 1999, ο δείκτης PMI κυμαίνεται στις 50,1 μονάδες. Οι πέντε συνιστώσες του δείκτη PMI υπέδειξαν ότι η υποχώρηση της πρόσφατης τιμής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ζήτηση, καθώς οι νέες παραγγελίες επιβάρυναν τον κύριο δείκτη κατά 0.5 μονάδες.

Δήλωση της Siân Jones, οικονομολόγου της IHS Markit

«Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών.

Παρ’ όλα αυτά, τα υποκείμενα δεδομένα υπέδειξαν την εμφάνιση κάποιων προκλήσεων που σχετίζονται με τη ζήτηση, με περαιτέρω υποχώρηση της αύξησης της ζήτησης από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες εξακολούθησαν να αυξάνουν απότομα τον αριθμό των εργαζομένων, καθώς οι πιέσεις στην παραγωγική ικανότητα εξασθένησαν.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις από την πλευρά των προμηθευτών παρέμειναν σοβαρές, καθώς οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Παρότι το κόστος εισροών αυξήθηκε σημαντικά και με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι είχε παρατηρηθεί πριν από τον Σεπτέμβριο του 2021, ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε σε χαμηλό έξι μηνών.

Οι κατασκευαστές αύξησαν επίσης τις τιμές πώλησης με ασθενέστερο ρυθμό. Οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να παραμείνουν υψηλές κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022, ενώ οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να εξασθενήσουν στην πορεία του έτους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ