Αγωνία για το master plan του ΟΛΠ

Έντονες επιφυλάξεις για τη σχεδιαζόμενη επέκταση του λιμένος κρουαζιέρας

 Αγωνία για το master plan του ΟΛΠ


Εντός των επόμενων ημερών , θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης των φορέων, στην υποβληθείσα μελέτη ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά (master plan) από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς ΑΕ, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). Έντονες ήταν οι αντιδράσεις δήμων της περιοχής, ότι ο χρόνος που δόθηκε από τη διοίκηση του ΟΛΠ ήταν ανεπαρκής, προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις και διαφωνίες από τους δήμους στο προτεινόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Η ΕΣΑΛ έκρινε σκόπιμο ότι η ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 07/03/2018 και η διοίκηση του ΟΛΠ θα πρέπει να δώσει στους φορείς διαβούλευσης, το αναγκαίο υλικό προκειμένου να λάβουν θέση επί αυτής.

Οι προτάσεις των δήμων θα πρέπει να εξεταστούν από τον ΟΛΠ σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να υιοθετηθούν.

Στην περίπτωση που ο ΟΛΠ αποδεχτεί προτάσεις των δήμων θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο τροποποίησης, ενώ στην περίπτωση που κάποιες από αυτές απορρίψει, θα πρέπει να δώσει αιτιολογημένη πρόταση.

Σημειώνεται ότι στις προτάσεις του, ΟΛΠ που παρουσιάστηκαν επισήμως στους αρμόδιους φορείς τη Δευτέρα 22.01.2018, προβλέπεται η ανάπτυξη κέντρου logistics, η κατασκευή τουλάχιστον δύο ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, η επέκταση επιβατικού λιμένα κρουαζιέρας και η κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού.

Στόχος του ΟΛΠ είναι το λιμάνι του Πειραιά να αποκτήσει ηγετική θέση στην κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, με προσέλκυση 580.000 επιβατών που να έχουν ως λιμάνι εκκίνησης τον Πειραιά και από τους οποίους οι 100.000 να προέρχονται από την Κίνα.

Γι αυτό το λόγο η επέκταση στο νότιο τμήμα του λιμανιού με τη δημιουργία συνολικά 6 θέσεων πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς 350 μέτρων, αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον κλάδο της κρουαζιέρας.

Αναμένεται επίσης η ανακατασκευή του κτιρίου της Παγόδας σε πεντάστερο ξενοδοχείο, η μετατροπή των παλαιών αποθηκών σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και η κατασκευή νέας ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή PortoLeone. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή δύο πενταόροφων κτιρίων στάθμευσης αυτοκινήτων έκτασης 75.000 τ.μ. το καθένα, και η ανακατασκευή της πέτρινης αποθήκης σε μουσείο μετανάστευσης και ιστορικό αρχείο.

Εξάλλου, ο οργανισμός θα προμηθευθεί οικολογικά λεωφορεία για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των επιβατών και του κοινού γύρω από το κεντρικό λιμάνι της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας.