Προσδοκίες και εμπόδια για τη νέα χρονιά

Κρίσιμος ο ρόλος του κράτους για την στήριξη των επενδύσεων, τονίζουν οι επιχειρηματίες

Προσδοκίες και εμπόδια για τη νέα χρονιά

Μεγάλες προκλήσεις και ένα σημαντικό στοίχημα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία  το 2018 καθώς πρέπει να αποδείξει ότι θα καταφέρει όχι μόνο να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της χωρίς υπέρμετρο κόστος, αλλά και ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της αξιοποιώντας τον παραγωγικό της μηχανισμό.

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Το στοίχημα των πλειστηριασμών και της συνέχισης των ρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων των επιχειρηματικών δανείων δεν αποτελεί μόνο ένα στόχο για τις τράπεζες, αλλά ένα μηχανισμό από την επιτυχία του οποίου εξαρτάται η αναδιάταξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας. Απαλλαγμένες από τον υπερδανεισμό και ενισχυμένες από επενδύσεις οι επιχειρήσεις θα έχουν νέες προοπτικές. Ωστόσο ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο ρόλος του κράτους και το πόσο στην πράξη θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα μειώνοντας τη φορολογία και τη γραφειοκρατία και δημιουργώντας το πλαίσιο για προσέλκυση επενδυτών και ανάπτυξη.

Χρηματοδοτήσεις

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Eurobank ήδη το 2017 οι χρηματοδοτήσεις στην πραγματική οικονομία αυξήθηκαν 4,5% το 2017 και ο στόχος για το 2018 είναι μεγαλύτερη αύξηση. Ταυτόχρονα όμως θα συνεχιστούν οι ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις «κόκκινων» δανείων οι οποίες αναμένεται να φέρουν νέα deals, νέες συμφωνίες εξαγοράς επιχειρήσεων και νέες επενδύσεις. Ετσι από το 2018, χρονιά που θα ενταθούν οι αναδιαρθρώσεις που ξεκίνησαν το 2017, θα αλλάξει ο σημερινός επιχειρηματικός χάρτης σε πολλούς κλάδους.

Όπως είχε πει πρόσφατα ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ, «αν σκοπεύουμε να παράγουμε υπερπλεονάσματα φορολογώντας τους νομοταγείς και συνεπείς που συνεχώς μειώνονται, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι στόχοι του προγράμματος δεν θα επιτευχθούν. Ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για την βιώσιμη ανάκαμψη και την οριστική έξοδο από την κρίση».

Για να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης πρέπει το κράτος να σταθεί πλάι στις επιχειρήσεις και όχι απέναντι δηλώνει στο ο κ. Μηνά Ζωούλλης Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Αυτό που ζητούν οι επιχειρήσεις είναι να μη δημιουργούνται επιπλέον εμπόδια από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, και στην πράξη να διώχνουμε τις επενδύσεις που τόσο η οικονομία έχει ανάγκη. Ένα παράδειγμα είναι ο νόμος για την παραγωγή μηλίτη ή αλκοολούχων από φρούτα, ο οποίος προσδιορίζει τέτοια σύνθεση στο προϊόν που δεν μπορούμε να το παράξουμε, γιατί έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψιν τα δεδομένα της βιομηχανίας.

Επέκταση

Στην προσέλκυση μεγάλων επενδυτών και την είσοδό του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σχεδιάζει στις αρχές του 2018 και η Energean Oil, καθώς είναι στην τελική ευθεία η διαδικασία ανεύρεσης της χρηματοδότησης 1,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς στο Ισραήλ. Όσον αφορά στην Ελλάδα, παρά τις καθυστερήσεις και τον αργό τρόπο που λαμβάνονται αποφάσεις και προχωρούν οι διαδικασίες, τα νέα είναι θετικά. Όπως μας λέει ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Μ. Ρήγας «στη διάρκεια της παραμονής μου στην εταιρεία, τα τελευταία 30 χρόνια, πέρασαν 12 υπουργοί και 7 πρωθυπουργοί και άλλες τόσες φορές άλλαξαν οι πολιτικές για τους υδρογονάνθρακες. Όμως οι επενδύσεις στον κλάδο είναι μακροπρόθεσμες και είναι μεγάλη η ανάγκη για μια σταθερή πολιτική που να μην αλλάζει. Σήμερα πλέον βρισκόμαστε σε θετικό σημείο και οι προοπτικές της εταιρείας είναι μεγάλες εντός και εκτός Ελλάδας. Στο θαλάσσιο «οικόπεδο» του Κατακόλου προέκυψαν νέα δεδομένα και η ποσότητα των απολήψιμων κοιτασμάτων εκτιμάται στα 10,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από 3 εκατ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη, ενώ η πρώτη παραγωγική γεώτρηση θα γίνει το χειμώνα του 2019. Ο στόχος για το νέο έτος είναι να ανέβει η παραγωγή στα 1,5 εκατομμύρια βαρέλια από 1.272.000 που ήταν το 2016 και μόλις 540.000 το 2015».

Ψήφος εμπιστοσύνης στο project του Ελληνικού

Παρά τις σημερινές δυσκολίες ωστόσο κάποιοι αισιοδοξούν και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάπτυξης. Το Olympia Group του Πάνου Γερμανού και η VKN Capital του Βασίλη Κάτσου απέκτησαν το 12,7% της Lamda Development μετά την αποχώρηση της Blackrock. "Η απόφαση μας να μπούμε επενδυτικά στη Lamda σε αυτήν την περίοδο είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στο project του Ελληνικού και σχετίζεται με τις σημαντικές προοπτικές του μεγάλου αυτού project και την πεποίθηση μας για την ολοκλήρωσή του. Τα επενδυτικά μας κεφάλαια αναζητούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις μεγάλης προοπτικής και ήταν επιδίωξη μας να μπούμε στο Ελληνικό, αρχικά με αυτό το ποσοστό και να στηρίξουμε κεφαλαιακά την υλοποίηση του", δήλωσε στο “Money Pro”ο κ. Βασίλης Κάτσος επικεφαλής της VNK Capital.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ