Αναζητούνται επενδυτές για την ΕΛΒΟ

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Αναζητούνται επενδυτές για την ΕΛΒΟ

Σε νέο σχέδιο για την βιωσιμότητα της ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) προχωρούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας.
Σύμφωνα με το σχέδιο η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε μια σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα καλώντας τις δύο εταιρείες που έδειξαν ενδιαφέρον στον πρώτο διαγωνισμό, σε απευθείας διαπραγμάτευση με στόχο στο τελικό σχήμα να συμμετέχει το δημόσιο σε ένα μεγάλο ποσοστό που θα ξεπερνά το 20%.

Έτσι αποφασίστηκε να "τρέξει" σε πρώτη φάση το προαναφερόμενο σενάριο για την ΕΛΒΟ, ενώ οι όροι για τους ιδιώτες που πιθανόν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα είναι οι ίδιοι που τέθηκαν ως προϋποθέσεις στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς που κηρύχθηκαν άγονοι. Διαφοροποίηση αποτελεί η ευελιξία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το τίμημα, που στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς διαμορφωνόταν στα 10 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, προϋπόθεση για να προχωρήσει η προαναφερόμενη συνεργασία με τον ιδιώτη, θα είναι η κατάθεση επιχειρησιακού σχεδίου και business Plan για το τι μέλλει γενέσθαι με την εταιρεία, αλλά και η εξασφάλιση των 336 θέσεων εργασίας.

Ως δέλεαρ στην όλη διαδικασία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί, εφόσον φύγει από το πλάνο ο ειδικός εκκαθαριστής, το ποσοστό ιδιοκτησίας που κατέχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε υποδομές της ΕΛΒΟ και που είναι το δοκιμαστήριο, να δοθεί για ενοικίαση στον στρατηγικό εταίρο που θα προκύψει.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο διαγωνισμοί που προηγήθηκαν για την πώληση του ποσοστού 85,49% που κατέχει το δημόσιο στην ΕΛΒΟ, η οποία βρίσκεται υπό εκκαθάριση, κηρύχτηκαν άγονοι. Μάλιστα στον δεύτερο που έγινε με ελάχιστο τίμημα το ποσό των 10 εκατ. ευρώ δεν κατατέθηκαν προσφορές. Στον πρώτο προσφορές κατέθεσαν η νοτιοαφρικανική Paramount και η γερμανική KMW. Όταν δύο διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι μπορεί να προχωρήσει απευθείας διαπραγμάτευση με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ