Πώς κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα έργο για τη μέτρηση της ακτινοβολίας των εταιρειών κινητής

Πώς κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα έργο για τη μέτρηση της ακτινοβολίας των εταιρειών κινητής
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που εντάσσονται στην Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) το οποίο κινδυνεύει να τιναχθεί στον "αέρα", λόγω της ολιγωρίας των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο λόγος για το έργο δημιουργίας Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, συνολικού ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει η εισηγμένη Space Hellas. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012, η σύμβαση υπεγράφη έναν χρόνο αργότερα τον Οκτώβριο του 2013, ενώ μέχρι σήμερα, 12 μήνες αργότερα, το έργο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Η προθεσμία που έχει δοθεί από τις αρμόδιες αρχές είναι μέχρι 31 Οκτώβρη αλλιώς τα κονδύλια θα χαθούν καθώς πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων είναι ένα έργο που συζητείται επί χρόνια και έχει ως αντικείμενο τη διαρκή μέτρηση και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο του συνόλου των επιπέδων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, που οφείλονται στο σύνολο των σταθμών κεραιών κάθε είδους.
Ειδικότερα ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα, μέσω του διαδικτυακού τόπου που θα δημιουργηθεί, να έχει πρόσβαση στις μετρήσεις των τιμών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που θα καταγράφονται από τους σταθμούς μέτρησης.
Πρόκειται για ένα έργο που προέκυψε μετά τις καταγγελίες δεκάδων πολιτών για ακτινοβολία κεραιών κοντά στον τόπο διαμονής τους, αλλά και μετά από αιτήματα των ίδιων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

Ελένη Μπότα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ