Deutsche Bank:Οι μετοχές των Big Oil κερδίζουν μια θέση στα ταμεία ESG

Deutsche Bank:Οι μετοχές των Big Oil κερδίζουν μια θέση στα ταμεία ESG


Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των BP και Shell έχουν αυξήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν και επεκτείνουν επίσης την παραγωγή πιο βρώμικης ενέργειας.

 


Τα ταμεία βιωσιμότητας θα πρέπει να μπορούν να κατέχουν παραδοσιακές ενεργειακές μετοχές, επειδή ο αποκλεισμός τους στερεί στους επενδυτές έναν από τους καλύτερους τρόπους για να στοιχηματίσουν στη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε την Τρίτη ανώτερο στέλεχος της ESG στην Private Bank της Deutsche Bank. .

Οι μετοχές ορυκτών καυσίμων σημείωσαν άνθηση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 που εκτόξευσε τις τιμές των ορυκτών καυσίμων, αφήνοντας τις επιδόσεις των ταμείων για το περιβάλλον, την κοινωνική και διακυβέρνηση (ESG) να υστερούν.

Οι μετοχές καθαρής χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η Orsted και η First Solar έχουν επίσης υποχωρήσει απότομα φέτος καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και οι πληθωριστικές πιέσεις συμπιέζουν την κερδοφορία.

Ο Markus Müller, επικεφαλής επενδύσεων ESG στην Private Bank της Deutsche Bank, δήλωσε ότι η επίδραση των ορυκτών καυσίμων βρίσκεται πίσω από την πτώση σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα στο ποσοστό των επενδυτών που πιστεύουν ότι οι παράγοντες ESG μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των κινδύνων για τα χαρτοφυλάκια τους.


«Όταν σκεφτόμαστε την καθαρή ενέργεια, αυτά είναι επιχειρηματικά μοντέλα που είναι αρκετά νέα και ευαίσθητα στα επιτόκια», είπε ο Müller στο Reuters, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των παγκόσμιων παικτών αιολικής ενέργειας είχε μειωθεί σε τρεις από οκτώ πριν από τον COVID-19.

«Οι επενδυτές αναζητούν παραδοσιακές [ενεργειακές] εταιρείες που έχουν κεφαλαιοποίηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας... Προτιμούν τη μετάβαση παρά τους αποκλεισμούς», πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των BP και Shell έχουν αυξήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν και επεκτείνουν επίσης την παραγωγή πιο βρώμικης ενέργειας.

Οι επενδυτές με γνώμονα τη βιωσιμότητα, είπε ο Müller, χρειάζονταν περισσότερες γνωστοποιήσεις από τις εταιρείες σχετικά με τα σχέδιά τους για στροφή σε μοντέλα χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα και ρυθμιστική σαφήνεια σχετικά με την επισήμανση των κεφαλαίων που εστιάζουν στη μετάβαση.

Οι προσεγγίσεις ESG κυμαίνονται σημαντικά και πολλά κεφάλαια επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα, αλλά καθώς οι κανονισμοί αυστηροποιούνται είναι πιθανές περισσότερες εξαιρέσεις.

Η Γαλλία δήλωσε ότι από το 2025 τα κεφάλαια που χρησιμοποιούν την ετικέτα «ISR» ή το σήμα Κοινωνικά Υπεύθυνη Επένδυση, θα μπορούσαν να απαγορευθούν να επενδύουν σε εταιρείες που ασχολούνται με την εξερεύνηση, την εκμετάλλευση και τη διύλιση νέων ορυκτών καυσίμων. Η Morningstar εκτιμά ότι το 45% των ταμείων έχουν έκθεση σε παραδοσιακή ενέργεια, συνολικού ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στους στόχους βιωσιμότητας, σύμφωνα με την έρευνα ESG του Chief Investment Office της Deutsche Bank, με το 18% των ερωτηθέντων να επιλέγουν την ενεργειακή μετάβαση ως την προτιμώμενη επενδυτική τους ευκαιρία, ξεπερνώντας την τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, λιγότεροι επενδυτές είναι σίγουροι ότι οι παράγοντες ESG μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των κινδύνων χαρτοφυλακίου -- το 37% των ερωτηθέντων συμφώνησε έντονα ή ελαφρώς, από 44% πέρυσι και 48% το 2021.

Η έρευνα, η οποία έλαβε 1.759 απαντήσεις, κυρίως στην Ευρώπη, διαπίστωσε επίσης ότι μόνο το 15% των επενδυτών δήλωσε ότι είχε καλή γνώση του ESG, ενώ το 3% θεωρούσε τον εαυτό του ειδικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ