Το πλάνο Στάσση για ενεργειακή μετάβαση-Διπλασιασμός των μονάδων ΑΠΕ της ΔΕΗ έως το τέλος του χρόνου

Το πλάνο Στάσση για ενεργειακή μετάβαση-Διπλασιασμός των μονάδων ΑΠΕ της ΔΕΗ έως το τέλος του χρόνου

Οι εν λειτουργία μονάδες ΑΠΕ της ΔΕΗ αυξήθηκαν σε 376 μεγαβάτ από 326 στο τέλος του 2022

Την έναρξη λειτουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη και την ολοκλήρωση της κατασκευής του πάρκου 200 μεγαβάτ στην Πτολεμαίδα ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης παρουσιάζοντας χθες στους αναλυτές τα αποτελέσματα του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Έτσι οι εν λειτουργία μονάδες ΑΠΕ της ΔΕΗ αυξήθηκαν σε 376 μεγαβάτ από 326 στο τέλος του 2022 ενώ το δυναμικό των "πράσινων" μονάδων της επιχείρησης αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά το επόμενο διάστημα καθώς έχουν μπει σε τροχιά κατασκευής - μεταξύ άλλων - το εμβληματικό πάρκο ισχύος 550 μεγαβάτ στην Πτολεμαίδα καθώς και τα 3 πάρκα συνολικής ισχύος 940 μεγαβάτ στο Αμύνταιο που υλοποιούνται σε συνεργασία με την γερμανική RWE η οποία έχει το 51 % της κοινοπραξίας. Συνοπτικά:

-Ως το τέλος του χρόνου το εν λειτουργία δυναμικό της ΔΕΗ στις ΑΠΕ θα υπερδιπλασιαστεί από 376 σε 814 μεγαβάτ με την προσθήκη των 200 MW στην Πτολεμαίδα που ολοκληρώθηκαν, 160 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία και άλλων 78 μεγαβάτ αιολικών.

-Σε ορίζοντα 6-18 μηνών η ισχύς θα ανέβει στο 1,9 γιγαβάτ και σε 2,5 χρόνια στα 5,1 γιγαβάτ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Στάσσης: "Μετά την επίτευξη του στόχου των 600MW που αφορά έργα στην Ελλάδα, είτε σε λειτουργία είτε κατασκευασμένα, ξεκίνησε η κατασκευή του μεγάλου Φωτοβολταϊκού πάρκου 550MW στην Πτολεμαϊδα, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 1 GW υπό κατασκευή. Πρόκειται για συνολική ισχύ 1,6 GW, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 30% του στόχου των 5GW που έχουμε θέσει για το 2026".

Ο κ. Στάσσης γνωστοποίησε επίσης την αναβάθμιση του στόχου για λειτουργικά κέρδη κατά τη φετινή χρήση στο 1,2 δισεκ, ευρώ, που θα οδηγήσει σε διανομή μερίσματος το 2024 ενώ εκτίμησε ότι η εξαγορά των δραστηριοτήτων της ENEL στη Ρουμανία θα κλείσει στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώθηκαν χθες τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν εφέτος σε 280 εκατ. ευρώ, από 170 πέρυσι (αύξηση 65 %), και τα κέρδη προ φόρων σε 73,3 εκατ. έναντι ζημιών 30,3 εκατ. πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ