Ανασφάλιστοι: Νέα παράταση στην υγειονομική τους περίθαλψη

Ανασφάλιστοι: Νέα παράταση στην υγειονομική τους περίθαλψη

Παράταση για ένα χρόνο ακόμη για την ασφαλιστική ικανότητα ανεξαρτήτως προϋποθέσεων. Τι ορίζει η ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας για τους ανασφάλιστους

Για το επόμενο δωδεκάμηνο, έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2023 διασφαλίζεται η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας (υγειονομική περίθαλψη, φαρμακευτική κάλυψη) για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και τα μέλη των οικογενειών τους, ανεξαρτήτως του κατά πόσο οι εν λόγω εργαζόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλιστικής ικανότητας (δηλ. ανασφάλιστους), που προβλέπει η νομοθεσία.

Ειδικότερα η ασφαλιστική ικανότητα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2022 και θα πάρει ένα χρόνο ακόμη παράταση.

Οι προϋποθέσεις που προέβλεπε, μέχρι σήμερα, η νομοθεσία για την ετήσια ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας ήταν η ύπαρξη τουλάχιστον δύο μηνών ή 50 ημερών ασφάλισης κατά το προηγούμενο έτος της ανανέωσης.

Η διάταξη, που προβλέπει την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας των εργαζομένων για το επόμενο δωδεκάμηνο, χωρίς να εξετάζεται, αν το προηγιούμενο έτος είχαν δύο μήνες ή 50 ημέρες ασφάλισης, ενώ καλύπτονται και όλες οι ειδικές κατηγορίες για τις οποίες η ασφαλιστική ικανότητα ανανεωνόταν με ειδικές διατάξεις κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Έτσι, διασφαλίζεται η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη τόσο για τους ίδιους όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ