Στρατούλης: Όπλο μαζικής εξόντωσης των συνταξιούχων το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών

Στρατούλης: Όπλο μαζικής εξόντωσης των συνταξιούχων το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, ασκεί σκληρή κριτική στις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών, κάνοντας λόγο για «θατσερικό μανιφέστο εκθεμελίωσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, καταστροφής των συντάξεων και εξανδραποδισμού των συνταξιούχων». Χαρακτηρίζει την Επιτροπή «λαγό» για μια συμφωνημένη με την Τρόικα στο 3ο μνημόνιο κατεδάφιση των συντάξεων.

Αναλύοντας τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών, ο κ. Στρατούλης σημειώνει τα αποτελέσματα που θα έχουν στο εισόδημα τόσο των συνταξιούχων, όσο και των εν ενεργεία ασφαλισμένων.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και νυν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΛΑΕ, θεωρεί ότι:

- Η σύνδεση των κατωτάτων συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια, σε συνδυασμό με τις μειώσεις που θεσμοθετήθηκαν μετά τις εκλογές, θα τις μετατρέψει σε αόρατες.

- Ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων, ώστε το ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού για ήδη συνταξιούχους και νέους συνταξιούχους να ισοπεδωθεί προς τα κάτω για όλους και να μειωθεί από 70% σε 55%, θα τις μετατρέψει σε απλά φιλοδωρήματα και τους συνταξιούχους σε επαίτες.

- Η θέσπιση ατομικών ασφαλιστικών μερίδων, δηλαδή «ατομικού κουμπαρά» για κάθε ασφαλισμένο και η αντικατάσταση του συστήματος των «καθορισμένων παροχών» από το σύστημα «καθορισμένων εισφορών» καταργούν πλήρως τον αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο μεταξύ των γενεών χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και τον μετατρέπουν σε ατομικό – κεφαλαιοποιητικό, επιβάλλοντας έναν ακραίο κοινωνικό Δαρβινισμό.

- Η ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια ή η πλήρης εξατομίκευσή τους με ατομικές μερίδες για κάθε ασφαλισμένο, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος οδηγεί στην εξαέρωση και ουσιαστικά στην κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

- Η προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ασφαλιστικών ταμείων με αυτές του ΙΚΑ οδηγεί στον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ και σε μεγάλη αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.

- Η δημιουργία ενός υπέρ –Ταμείου για όλους, με συμπίεση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων προς τα κάτω, θα δημιουργήσει ένα λειτουργικό χάος, θα

αυξήσει το χρόνο αναμονής για τη χορήγηση των συντάξεων και κυρίως θα χειροτερεύσει δραματικά το επίπεδο των συντάξεων. Ο κ. Στρατούλης, ασκώντας πολύ σκληρή κριτική στην Επιτροπή, υποστηρίζει ότι είναι «ντροπή σε όσους βάζουν την υπογραφή τους κάτω από τέτοια ανθρωποκτόνα πορίσματα και μάλιστα στο όνομα μιας δήθεν βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης, την οποία όμως υπονομεύουν οι ίδιες οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, που μειώνουν μισθούς και αυξάνουν την ανεργία!

Χαρακτηρίζει «διπλή ντροπή στην κυβέρνηση», επειδή θεωρεί ότι αξιοποιεί αυτό το πόρισμα για «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, ώστε να περάσει χωρίς σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις το νομοσχέδιο, που συζητιέται στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα, που οδηγούν σε νέες μειώσεις συντάξεων». Θεωρεί επίσης «νεκροθάφτες της κοινωνικής ασφάλισης» τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ) αφού ρίχνουν τους συνταξιούχους «στον κοινωνικό Καιάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ