Eισόδημα:Ποιοι θα πάρουν αύξηση πάνω από 100 ευρώ και ποιοι… τίποτα

Eισόδημα:Ποιοι θα πάρουν αύξηση πάνω από 100 ευρώ και ποιοι… τίποτα

Ο συνταξιούχος με αρνητική ή μηδενική προσωπική διαφορά θα ωφεληθεί διπλά: και θα αυξηθεί η ονομαστική σύνταξή του και θα ωφεληθεί από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αν η σύνταξή του ξεπερνά τα 1000 ευρώ τον μήνα. Ο δημόσιος υπάλληλος θα κερδίσει λίγα ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά η αύξηση στις ονομαστικές αποδοχές μάλλον μετατίθεται για το 2024 πλην εξαιρέσεων. Όσο για τον ιδιωτικό υπάλληλο θα δει αλλαγή στον μισθό του μόνο αν το αποφασίσει με τον εργοδότη ενώ αν δικαιούται τον κατώτατο μισθό θα περιμένει μέχρι τον Μάιο για να λάβει την επόμενη αύξηση.

Αποκωδικοποιώντας τις αλλαγές που έρχονται στους μισθούς και στις συντάξεις προκύπτει ότι τον δύσκολο χειμώνα θα τον περάσουμε με -πάνω-κάτω- τις ίδιες αποδοχές που έχουμε και σήμερα. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν φαίνεται να κάνουν αυξήσεις προς το παρόν καθώς η κρίση και η έκρηξη τιμών σε πρώτες ύλες και ενέργεια τρομάζει. Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι ουσιαστικές αλλά θα δοθούν από τον Μάρτιο και μετά προκειμένου να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στον πληθωρισμό και στην ανάπτυξη του 2022. Από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ουσιαστική αλλαγή θα δουν μόνο όσοι έχουν υψηλούς μισθούς του δημοσίου ή συντάξεις (για τον ιδιωτικό τομέα δεν αλλάζει κάτι) ενώ ο κατώτατος μισθός θα αλλάξει από τον Μάιο.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται το τοπίο με τις αποδοχές μας και τις μεταβολές που αυτές μπορεί να έχουν από το νέο έτος. Ενσωματώθηκαν όλες στο εργαλείο του fpress.gr και μπορείτε να δείτε το τι ακριβώς θα συμβεί στην τσέπη σας ανάλογα με το αν είστε συνταξιούχος, δημόσιος υπάλληλος ή εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, ο δημόσιος υπάλληλος θα δει τις καθαρές του αποδοχές να αυξάνονται κατά 11 ευρώ τον μήνα από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (ΠΡΟΣΟΧΗ: ο δημόσιος υπάλληλος θα έχει και μείωση κρατήσεων 1% λόγω της κατάργησης της εισφοράς υπέρ ΤΠΔΥ κάτι που δεν αποτυπώνεται στο εργαλείο). Ο συνταξιούχος με σύνταξη 800 ευρώ και θετική προσωπική διαφορά δεν θα κερδίσει απολύτως τίποτα. Ο συνταξιούχος όμως των 800 ευρώ με αρνητική προσωπική διαφορά θα πάρει τουλάχιστον 48 ευρώ τον μήνα καθαρά ή 576 ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση. Αυτά θα τα πάρει από τον Μάρτιο και μετά ενώ για τους πρώτους μήνες του έτους, οι αυξήσεις θα δοθούν αναδρομικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ