Κερδίζουν ή χάνουν οι ιδιοκτήτες από το κούρεμα ενοικίου του 2021; Υπολογίστε

Το εργαλείο του fpress.gr δίνει την απάντηση που δεν είναι είναι η προφανής: καλύτερα να σε "κουρέψουν" κατά 80% παρά κατά 40% - Και το απίστευτο: υπάρχουν περιπτώσεις που συμφέρει το κούρεμα παρά η πλήρης καταβολή του ενοίκιου

Κερδίζουν ή χάνουν οι ιδιοκτήτες από το κούρεμα ενοικίου του 2021; Υπολογίστε

Όταν ο ιδιοκτήτης ακινήτου ακούει ότι το 2021 θα ξεκινήσει με κούρεμα του εισοδήματός του από ενοίκια και μάλιστα κατά... 80%, το μυαλό του πηγαίνει στην καταστροφή. Και είναι λογικό: κούρεμα 80% και μάλιστα για δύο μήνες (και βλέπουμε) μπορεί να συνιστά οικονομική καταστροφή. Να όμως που η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και το εργαλείο που ανέπτυξε το fpress.gr για να "μετρήσετε" τις επιπτώσεις από το πρώτο κούρεμα της νέας χρονιάς, την αποκαλύπτει. Συμπέρασμα πρώτο: το κούρεμα του 80% είναι προτιμότερο από του κούρεμα του 40% σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις. Συμπέρασμα δεύτερο: υπάρχουν περιπτώσεις που το να υποστείς κούρεμα 80% για τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου, τελικώς μπορεί να είναι πιο συμφέρον από το να μην υποστείς καθόλου κούρεμα.  

Αν πειραματιστείτε με τα νούμερα, θα διαπιστώσετε ότι τα συμπεράσματα μπορεί να προκαλούν εντύπωση αλλά δεν είναι αυθαίρετα και έχουν την εξήγησή τους. Εξήγηση πρώτη: στην περίπτωση του κουρέματος σε ποσοστό 80%, το κράτος θα αποζημιώνει τον ιδιοκτήτη με το 60% του αρχικού ενοικίου. Και εξήγηση δεύτερη: αυτή η αποζημίωση θα είναι αφορολόγητη. Άρα, στο ενοίκιο των 1000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα εισπράττει 800 (600 ευρώ από το κράτος και 200 ευρώ από τον ενοικιαστή) αλλά θα φορολογείται μόνο για τα 200 ευρώ. Αν δεν του κούρευαν καθόλου το ενοίκιο, θα εισέπραττε 1000 ευρώ αλλά θα πλήρωνε φόρο και για τα 1000 ευρώ. Όταν οι συντελεστές φορολόγησης των ενοικίων φτάνουν στο 45%, αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος ότι η λύση που οδηγεί στην πληρωμή λιγότερου φόρου είναι τελικώς και η πιο συμφέρουσα.

Το εργαλείο του fpress.gr είναι απλό στη χρήση. Σας επιτρέπει να αναγράψετε μέχρι και τρία ενοίκια (διαφορετικού ύψους το καθένα) και να ορίσετε ποιο θα είναι το ποσοστό κουρέματος που θα γίνει. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπάρχουν δύο πιθανά ποσοστά:

1. Το 80% που θα ισχύσει για όλους τους επαγγελματίες που έμειναν υποχρεωτικά κλειστοί και μετά την 16η Δεκεμβρίου.

2. Το 40% που θα ισχύσει για όλες τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις και φυσικά για τους εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής.

Αν για παράδειγμα κάποιος εισπράττει ενοίκιο 1000 ευρώ από ένα μαγαζί με ρούχα, γνωρίζει από τώρα ότι για τον Ιανουάριο και για τον Φεβρουάριο θα του γίνει κούρεμα 80%. Άρα αντί για 2000 ευρώ, θα εισπράξει 400 ευρώ από τον ενοικιαστή και 1200 ευρώ από το κράτος. Αν δεν υπάρξει άλλο κούρεμα μέσα στη χρονιά, θα φορολογηθεί για εισόδημα 10.400 ευρώ αντί για 12.000 ευρώ. Άρα, θα πληρώσει φόρο 1560 ευρώ και όχι 1800 ευρώ όπως θα πλήρωνε αν δεν του γινόταν κανένα κούρεμα. Έτσι, στο τέλος της χρονιάς, το καθαρό του αποτέλεσμα θα είναι 10.040 ευρώ αντί για 10.200 ευρώ.

Τι θα γινόταν τώρα αν ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης είχε άλλο ένα ίδιο κατάστημα από το οποίο εισπράττει κάθε μήνα επιπλέον 1000 ευρώ; Τότε το καθαρό του εισόδημα θα ήταν 18.320 ευρώ στο τέλος της χρονιάς αντί για 18.000 ευρώ. Ιδού λοιπόν το απίστευτο: να γίνεται κούρεμα 80% σε ενοίκια 2000 ευρώ τον μήνα, και ο ιδιοκτήτης να βγαίνει κερδισμένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ