Πόσα φόρο θα πληρώνουμε για τα εισοδήματα από ενοίκια με τη "διευρυμένη" κλίμακα;

Η προσθήκη ενός νέου κλιμακίου στην κλίμακα βάσει της οποίας υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος από ενοίκια, είναι ένα από τα ρεαλιστικά σενάρια που συζητιούνται ενόψει της οριστικοποίησης του πακέτου της ΔΕΘ. Θέλει το υπουργείο Οικονομικών να δώσει ένα κίνητρο για την εμφάνιση των πραγματικών εισοδημάτων από ενοίκια και να πάψει η σημερινή κατάσταση όπου οι 9 στους 10 ιδιοκτήτες αποφεύγουν να δηλώνουν εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ τον χρόνο. Είναι όμως αρκετά ισχυρό το οικονομικό κίνητρο για να συμβεί κάτι τέτοιο;
Όλες οι συζητήσεις αφορούν στο να "σπάσει" το ενδιάμεσο κλιμάκιο με ένα καινούργιο ώστε να μην υπάρχει αυτή η χαώδης απόσταση ανάμεσα στους δύο συντελεστές. Σήμερα, η κλίμακα προβλέπει συντελεστή 15% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 12.000 ευρώ και συντελεστή 35% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 35.000 ευρώ. Από αυτό το όριο και πάνω επιβάλλεται συντελεστής 45%.
Το πιθανότερο είναι ότι θα μπει ένα νέο κλιμάκιο ώστε να μην πηγαίνουμε από το 15% στο 35% κατευθείαν. Να προστεθεί -για παράδειγμα- ένας συντελεστής 25% ώστε να αυξηθεί η προοδευτικότητα της κλίμακας. Είναι ένα στοχευμένο μέτρο το οποίο δεν θα αφορά την μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών (σ.σ οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ τον χρόνο σε ποσοστό άνω του 90%) αλλά θα αποσκοπεί στο να περιοριστει η φοροδιαφυγή και να δημιουργηθεί κίνητρο για την εμφάνιση υψηλότερων εισοδημάτων. Σε ποιους θα αφορά το μέτρο; Σε όσους έχουν ή θα αποκτήσουν εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ τον χρόνο ή 1000 ευρώ. Όσο για το όφελος, μπορούμε να το προσεγγίσουμε με τη χρήση του εργαλείου. Προφανώς η κλίμακα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Δίνει όμως μια τάξη μεγέθους για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το λεγόμενο ενδιάμεσο κλιμάκιο.