JP Morgan: Tο ράλι των ελληνικών μετοχών έχει πολύ δρόμο ακόμη - Διατηρεί τη θέση overweight

JP Morgan: Tο ράλι των ελληνικών μετοχών έχει πολύ δρόμο ακόμη - Διατηρεί τη θέση overweight

Οι 4 καταλύτες που δίνουν ώθηση στο ελληνικό τραπεζικό ράλι

Ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο δίνει η JP Morgan, υπογραμμίζοντας την overweight θέση της.

Ειδικότερα, η επενδυτική τράπεζα αναφέρει σε σημερινή της έκθεση ότι τα πρόσφατα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών ενισχύουν την αισιοδοξία της για την πορεία των ελληνικών μετοχών. Προβλέπει επίσης, συνέχιση του ράλι λόγω τεσσάρων παραγόντων:

  1. Τη σταθερή δυναμική στις τράπεζες
  2. Τις ελκυστικές αποτιμήσεις
  3. Τη μικρή τοποθέτηση των επενδυτών στην Ελλάδα η οποία προσφέρει τεχνική άνοδο
  4. Το ισχυρό μακροοικονομικό σκηνικό.

Η JPMorgan εκτιμά ότι το ράλι που καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών από τις αρχές του έτους έχει πολύ δρόμο ακόμη και προσθέτει ότι συμμερίζεται τις προσδοκίες της αγοράς ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει φέτος και θα ενισχύσει περαιτέρω το κλίμα.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας αναφέρουν ότι τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το β’ τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες, ενισχύουν την επιλογή της να θεωρεί την Ελλάδα ως top επιλογή στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών.

Αισιοδοξία από τα αποτελέσματα

Επίσης, τονίζουν ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι, το guidance των διοικήσεων συνεχίζει να αναθεωρείται υψηλότερα. Με εκτιμώμενο δείκτη P/BV 12μήνου στο 0,6x, οι ελληνικές τράπεζες συγκαταλέγονται στις φθηνότερες τράπεζες στην αναδυόμενη Ευρώπη. Με ισχυρή απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROE (10,6%) σε σχέση με αγορές χαμηλής απόδοσης όπως ο δείκτης Euro Stoxx Banks (10,2%), η Πειραιώς προστέθηκε στον MSCI EMEA στην πρόσφατη τριμηνιαία αναθεώρηση του οίκου τον Αύγουστο.

Η JP Morgan τονίζει ότι αυτό που θα ενισχύσει περαιτέρω τις ελληνικές μετοχές είναι οι αναβαθμίσεις στην ανάπτυξη των ΗΠΑ για το β’ εξάμηνο του 2023, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει τους οικονομολόγους της περιοχής της Ευρώπης να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για τη ζώνη του ευρώ. Προς το παρόν, η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη κοντά στο 2% φέτος, σημαντικά πάνω από το 0,7% που προβλέπει η αμερικάνικη τράπεζα για τη ζώνη του ευρώ. Μια ήπια προσγείωση ή καμία προσγείωση στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2023, θα οδηγήσει τους επενδυτές να αυξήσουν το ρίσκο, δεδομένου του ανώτερου ρυθμού ανάπτυξης της Ελλάδας που καλύπτεται από την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι μεταρρυθμίσεις θα υποστηρίξουν το re-rating στις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, εκτιμά η JPM.

Ο δείκτης MSCI Greece διαπραγματεύεται σε ελκυστικά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο των 5 ετών και με βάση το P/E (6x) αλλά και το P/BV (0,7x), με discount 49% και 45% έναντι των αναδυόμενων αγορών διεθνώς και έναντι της περιοχής των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ