Τραπεζικός πυρετός για 4+2. Ο ρόλος των Optima και Αττικής

Τραπεζικός πυρετός για 4+2. Ο ρόλος των Optima και Αττικής

Την ώρα που οι μεγάλες τράπεζες πασχίζουν να καθαρίσουν από τα «κόκκινα δάνεια» των χαρτοφυλακίων τους, δύο μικρότερες τράπεζες, η Optima Bank και η Τράπεζα Αττικής, διεκδικούν να αποσπάσουν από τις συστημικές τράπεζες σοβαρό μερίδιο αγοράς.

Την ώρα που οι μεγάλες τράπεζες πασχίζουν να καθαρίσουν από τα «κόκκινα δάνεια» των χαρτοφυλακίων τους και την ίδια στιγμή, λόγω της κακής συγκυρίας να μην δημιουργηθούν νέα, δύο μικρότερες τράπεζες, η Optima Bank και η Τράπεζα Αττικής, διεκδικούν να αποσπάσουν από τις συστημικές τράπεζες σοβαρό μερίδιο αγοράς. Είναι γνωστό τοις πάσει εξάλλου ότι είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος για τις τέσσερις συστημικές, αφού η στρατηγική της ΕΚΤ δημιούργησε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων το οποίο έχει άμεση επίδραση στην εγχώρια αγορά χρήματος, καθώς ποσοστό άνω του 80% των υφιστάμενων δανείων είναι κυμαινόμενου επιτοκίου. Συγκεκριμένα, το τραπεζικό τοπίο από το 2013 έως το 2023, δηλαδή την τελευταία 10ετία, χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια των τεσσάρων (4) συστημικών τραπεζών να ξαναπατήσουν στα πόδια τους και να γίνουν τράπεζες. Δηλαδή, να μπορούν να δανείσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ώστε να βγάλουν κέρδη και να επανέλθουν στην πραγματική τους αποστολή, ενώ παράλληλα διεκδικούν τον "απεγκλωβισμό" τους από τα δεσμά του ΤΧΣ. Αυτό επιβεβαιώνεται από την την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται σε επίπεδο συναντήσεων και επαφών με ξένους επενδυτές προκειμένου οι τελευταίοι να εξαγοράσουν τα μερίδια του ΤΧΣ.

Optima VS Αττικής

Μέσα στο νέο εγχώριο τραπεζικό τοπίο η Optima φαντάζει όαση, τόσο στο σκέλος του δανεισμού προς τον πελάτη, αλλά και στο σκέλος των καταθέσεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες το ΔΣ αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας εισαγωγής των μετοχών της τράπεζας στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών προχωρώντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 130 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους το 2022 ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ έναντι 16,7 εκατ. ευρώ το 2021. Tο δίκτυο των καταστημάτων της αναπτύσσεται στη βάση της συμβουλευτικής υποστήριξης σε επιχειρήσεις, που αποτελούν τον κορμό της χρηματοδοτικής βάσης και σε ιδιώτες, που αποτελούν τον κορμό της καταθετικής βάσης. Στα 3,5 χρόνια λειτουργίας της, έχει συγκεντρώσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, ενώ έχει στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα με χρηματοδοτήσεις επενδύσεων που υπερβαίνουν το 1,8 δισ. ευρώ. Για το 2023, η τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επιχειρηματικότητα στην ελληνική αγορά, με νέες δανειοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων που θα ξεπεράσουν το 1,6 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Αττικής έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου. Μάλιστα, στόχευε να συγχωνευτεί με συστημική τράπεζα. Ωστόσο, σε αυτήν την εκδοχή το ΤΣΜΕΔΕ (ταμείο μηχανικών) θα αντιμετώπιζε ένα κοινωνικό αντίκτυπο, να χαθεί (η ήδη χαμένη, πρακτικά), περιούσια των μηχανικών, ελπίζοντας όμως να ανακάμψει…. Τότε, έγιναν προσπάθειες να διασωθεί η Αττικής με τον έμπειρο τραπεζίτη Πανταλάκη που ανέλαβε την αναδιάρθρωση εν λειτουργία, αλλά τελικά δεν κατέστη δυνατό. Μάλιστα, έκαναν και αλλεπάλληλες Αυξήσεις Κεφαλαίων, αλλά το «σκηνικό» χειροτέρευε. Προσπάθειες έγιναν για την Τράπεζα Αττικής και από το Fund Ellington που δεν ευδοκίμησαν.

Έτσι, η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως στο σχήμα της Thrinvest που απαρτίζεται από την Παγκρήτια, HSBC, Αττικής, Σερρών, με στόχο να δημιουργηθεί ο περιβόητος 5ος πόλος. Το νέο Management που ηγείται η άπειρη κα Βρεττού, ελπίζει ότι θα λύσει τα κεφαλαιακά προβλήματα με τις δύο (2) αυξήσεις κεφαλαίου, που ετοιμάζονται μέσα από τη συγχώνευση της Παγκρήτιας και των άλλων τραπεζών. Αυτό βέβαια απαιτεί μία σειρά από Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου, εσωτερικές αναδιαρθρώσεις, μείωση δικτύων, μείωση εξόδων, κλπ. Ωστόσο, η μεγαλύτερη προσπάθεια είναι η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους από τα κόκκινα δάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ