Εθνική Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 171,7 στο τρίμηνο σύμφωνα με εκτίμηση της Optima Bank

Εθνική Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 171,7 στο τρίμηνο σύμφωνα με εκτίμηση της Optima Bank

Η Optima Bank εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της ΕΤΕ θα είναι ενισχυμένα κατά 72% σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο (100 εκατ.) αλλά μειώμενα κατά 69% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι (557,4 εκατ.).

Σημαντική κερδοφορία εκτιμά ότι θα ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα στο πρώτο τρίμηνο η Optima Bank, με ώθηση από την αύξηση των εσόδων της από προμήθειες και αμοιβές, των κερδών από trading και τον αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, τα καθαρά έσοδα από τόκους της ΕΤΕ αναμένεται να είναι μειωμένα συγκριτικά με το τρίμηνο που είχε προηγηθεί λόγω εκκαθάρισης NPEs. Η δυναμική του ισολογισμού της εκτιμάται ότι θα είναι εναρμονισμένη με τις τάσεις της αγοράς και η ποιότητα του ενεργητικού στα ίδια επίπεδα με το περασμένο τρίμηνο.

Ειδικότερα, η Optima Bank εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της ΕΤΕ θα ανέλθουν σε 171,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 72% σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο (100 εκατ.) αλλά μειώμενα κατά 69% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι (557,4 εκατ.).

Τα λειτουργικά έσοδα αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 18% από το προηγούμενο τρίμηνο και τα λειτουργικά έξοδα θα είναι μειωμένα κατά 9%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Optima Bank, τα καθαρά έσοδα από τόκους της Εθνικής θα παρουσιάσουν μικρή κάμψη 7% από το περασμένο τρίμηνο και 2% από το ίδιο διάστημα πέρυσι, λόγω περιορισμού κινδύνων, ενώ τα έσοδα από προμήθειες και αμοιβές θα ανέλθουν στα 75 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 1% από το Q4 και κατά 10% από το Q1 του 2021.

Επίσης, η Optima αναμένει κέρδη ύψους 85 εκατ. ευρώ από trading και ως εκ τούτου τα λειτουργικά έσοδα της ΕΤΕ στα 440,7 εκατ. ευρώ (+18% από το περασμένο τρίμηνο, αλλά -48% από το πρώτο τρίμηνο πέρυσι).

Τέλος, η Optima Bank επισημαίνει ότι στην παρούσα φάση ο τίτλος της τράπεζας διαπραγματεύεται στο 0,55 του δείκτη P/TBV, με discount 19% έναντι των ομολόγων της στην Νότια Ευρώπη και premium 10% των αντίστοιχων στην Ελλάδα, ενώ προσθέτει ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση των εκτιμήσεών της για την τιμή στόχο και τη σύστασή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ