Αλά Ιταλικά σχέδια για τα «κόκκινα» δάνεια

Αλά Ιταλικά σχέδια για τα «κόκκινα» δάνεια

Η θωράκιση των τραπεζικών ιδρυμάτων και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διατηρούν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους απασχολεί κυβέρνηση και θεσμούς.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται θα παρέχει προστασία στο ενεργητικό των τραπεζών και θα στηρίζεται στην παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες προκειμένου να μειώσουν την έκθεση τους σε «κόκκινα δάνεια». Το μοντέλο θυμίζει αυτό που εφαρμόστηκε στις Ιταλικές τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα στην τιτλοποίηση και στην συνέχεια στην πώληση των προβληματικών δανείων σε επενδυτές .

Στόχος είναι μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα να αποτυπωθεί στον ισολογισμό των τραπεζών η μείωση των «κόκκινων δανείων». Άλλωστε, το σχέδιο που εξετάζεται και θα συζητηθεί με τους δανειστές το επόμενο διάστημα, θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τα «εργαλεία» που έχει ήδη συμφωνηθεί να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες προκειμένου να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους.

Σε αυτά τα «εργαλεία» περιλαμβάνονται οι πωλήσεις σε ξένα funds πακέτων με «κόκκινα δάνεια», οι ρυθμίσεις των υφιστάμενων «κόκκινων δανείων», οι διαγραφές εφόσον κριθεί αναγκαίο, αλλά και οι πλειστηριασμοί προκειμένου με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες να περιορίσουν τις ζημιές τους.

Η επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να βρεθούν και νέες ταχύτερες λύσεις για την μείωση των «κόκκινων» δανείων, κρίθηκε αναγκαία από την κυβέρνηση και τους θεσμούς μετά την επίθεση την οποία δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές το προηγούμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι τα κλιμάκια του SSM είχαν τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών, όπου συζήτησαν και εξέτασαν εξονυχιστικά τα επιχειρησιακά πλάνα για τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ/ΝPEs), για τα οποία θα καταλήξουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός στόχος που συμφωνήθηκε αφορά τη μείωση των ΝPEs κατά 50 δισ. ευρώ, ξεκινώντας από τον περασμένο Ιούνιο και μέχρι το τέλος του 2021, όταν θα διαμορφωθούν σε 38 δισ. ευρώ, ήτοι μείωση 43%, μια και τον Ιούνιο το προβληματικό δανειακό χαρτοφυλάκιο ήταν 88 δισ. ευρώ.

Ο στόχος είναι στο τέλος του 2021 τα «κόκκινα» δάνεια να βρίσκονται κάτω από το 20% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ