Η Attica Bank, τα «δανεικά» και ο διεθνής οίκος Rothschild

Σκέψεις για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Η Attica Bank, τα «δανεικά» και ο διεθνής οίκος Rothschild

Νέο κύκλο συζητήσεων για περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση έχει ανοίξει η Attica Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα «βάζει μπροστά» τις αναγκαίες διαδικασίες για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία είχε λίγο πολύ προεξοφληθεί, καθώς η τράπεζα είχε γνωστοποιήσει στις αρχές του μήνα πως αναζητά τρόπους αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών προς το ελληνικό δημόσιο, ύψους 150 εκατ. ευρώ, ενώ σύμβουλος φαίνεται να έχει αναλάβει ο διεθνής οίκος Rothschild.

Η Rothschild, ήδη έχει επαφές με ξένα funds προκειμένου να διερευνήσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην αύξηση και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει παραδώσει στην διοίκηση της Attica τις προτάσεις της για το ύψος των κεφαλαίων καθώς και για το ποιοι ξένοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίεςενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπάρχει από το IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι βασικός μέτοχος στην τράπεζα είναι και Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με ποσοστό 50,6%, και ο οποίος δεν μπορεί να συμμετάσχει στην αύξηση, καθώς από την αρχή της κρίσης η τρόικα έχει απαγορεύσει την συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στις αμκ.

Όπως είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή της Attica Bank στις αρχές Σεπτεμβρίου, «οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο και αφορούν το ύψος της αύξησης, τον τρόπο κάλυψης και τη διερεύνηση των προθέσεων τόσο των παλαιών μετόχων όσο και την άποψη των εποπτικών αρχών (ΥΠΟΙΚ, Τράπεζα της Ελλάδος και Γενική Δ/νση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Διερευνώνται επίσης και άλλες λύσεις πέρα από εκείνη της έκδοσης ομολόγου για την αποπληρωμή στο Ελληνικό Δημόσιο των προνομιούχων μετοχών της Τράπεζας (100 εκ. περίπου), ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος κεφαλαίων. Ταυτόχρονα η διοίκηση επιθυμεί τη δημιουργία ενός αποθέματος κεφαλαίων που θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή πορεία της Τράπεζας».

Η Τράπεζα παρά τη σημαντική βελτίωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (από 60% σε 37%) μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την πώληση του καταγγελμένου χαρτοφυλακίου της, θα συνεχίσει την προσπάθειά της για την περαιτέρω αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.

Να σημειωθεί ότι πριν, φθάσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η διοίκηση της τράπεζας θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις εποπτικές αρχές, κυρίως τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) αλλά και το κουαρτέτο καθώς από τις αρχές της κρίσης έχει απαγορευθεί η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Για την Αttica Βank, το ζήτημα είναι σοβαρό, μιας και ο βασικός της μέτοχος, με ποσοστό 50,6%, είναι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ