Στο «σφυρί» οι θυγατρικές των τραπεζών

Τα επενδυτικά σχέδια των διοικήσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Στο «σφυρί» οι θυγατρικές των τραπεζών

Με γοργούς ρυθμούς υλοποιούνται τα πωλητήρια των τραπεζών στις θυγατρικές τους από τον κλάδο των χρηματοοικονομιλών υπηρεσιών.

Η αγορά «ζητά» ρευστότητα, αφού λόγω του υπέρογκου βάρους των κόκκινων δανείων οι τραπεζικές στρόφιγγες παραμένουν κλειστές για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τόσο η ρευστοποίηση θυγατρικών στο εξωτερικό, όσο και η σημαντική μείωση των NPLs αναμένεται να «λύσουν τα χέρια» των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ώστε να επιστρέψουν στη χορήγηση δανείων.

 

Στην OTP Bank Romania μεταβιβάζεται το 99,28% της Banca Romaneasca, της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στη Ρουμανία, καθώς και ένα χαρτοφυλακίου δανείων εταιρικών πελατών που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία. Όπως αναφέρει η ΕΤΕ, η πώληση αυτή αναμένεται να αυξήσει το δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) της ΕΤΕ κατά περίπου 5 μονάδες βάσης και να ενισχύσει τη ρευστότητα της κατά περίπου 650 εκατ. ευρώ, αφού ληφθεί υπόψη και η αποπληρωμή του ενδοομιλικού δανεισμού.

Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε ότι «η πώληση της Banca Romaneasca επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Διοίκησης της ΕΤΕ να εφαρμόσει με συνέπεια το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας και ενισχύει περαιτέρω τόσο το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας όσο και τη ρευστότητα της Τράπεζας».
ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στις εγκρίσεις των Κεντρικών Τραπεζών Ουγγαρίας και Ρουμανίας και των αρμόδιων Αρχών Ανταγωνισμού.

Η Credit Suisse International ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η PeliFilip ως τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ

Η Πειραιώς αναμένεται να προχωρήσει στην πώληση των θυγατρικών της σε Σερβία και Ρουμανία, ενώ η Eurobank έχει δρομολογήσει την πώληση της ρουμανικής Bancpost.

Η Alpha Bank έχει ήδη αποχωρήσει από τις αγορές Βουλγαρίας και FYROM και τον Ιανουάριο πούλησε και τη θυγατρική της στη Σερβία, ολοκληρώνοντας την αποεπένδυσή της στη χώρα. Πέραν των πωλήσεων, η Alpha μείωσε τα τελευταία χρόνια το δίκτυο και τον αριθμό του προσωπικού της στις δραστηριότητες εξωτερικού. Αυτή τη στιγμή διατηρεί παρουσία στη Ρουμανία, την Αλβανία και την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ