ΕΤΕ: Νέα προγράμματα για τα κόκκινα δάνεια - Στο τραπέζι και το κούρεμα

ΕΤΕ: Νέα προγράμματα για τα κόκκινα δάνεια - Στο τραπέζι και το κούρεμα
Nέα προγράμματα ρυθμίσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν «κόκκινες» οφειλές, θα ανακοινώσει σύντομα η Εθνική Τράπεζα. Για τους μη έχοντες θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και η διαγραφή του χρέους, ενώ οι ρυθμίσεις θα είναι ευνοϊκές για το σύνολο των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ομαλή εξυπηρέτηση των οφειλών τους.

Της Έφης Καραγεώργου.


Πρόσφατα ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, προανήγγειλε, το νέο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι η Εθνική Τράπεζα επεξεργάζεται σχέδιο για τη ρύθμιση όλων των καθυστερούμενων οφειλών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκιαδάκης, στο 3ο τρίμηνο του 2015 θα ληφθούν ενισχυμένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Αυτό σημαίνει, όπως σχολίαζαν τραπεζικοί κύκλοι, ότι η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε «κούρεμα» δανείων, υιοθετώντας όμως συγκεκριμένα κριτήρια, και δίνοντας έμφαση στις οφειλές που δεν μπορούν αντικειμενικά να εξυπηρετηθούν.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς το νέο πρόγραμμα θα δίνει διπλή λύση, ρυθμίζοντας την ληξιπρόθεσμη οφειλή και επιλύοντας παράλληλα το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση.

Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν οι δανειολήπτες που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (νόμος 4320/2015). Για αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται «πάγωμα» της οφειλής της από στεγαστικά δάνεια, για όσο διάστημα βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους, ενώ θα προβλέπεται και διαγραφή μέρους οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Ωστόσο, η ΕΤΕ θα προχωρά σε ετήσιο επανέλεγχο των οικονομικών στοιχείων τους, για να διαπιστωθεί εάν παραμένουν σε αδυναμία πληρωμής των δόσεων τους.
Επίσης το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις και για τους υπόλοιπους δανειολήπτες, που έχουν οφειλές σε καθυστέρηση, όπως είναι το «σπάσιμο» του δανείου σε δύο μέρη, που το ένα μέρος θα εξυπηρετείται και το δεύτερο θα παραμένει παγωμένο, μειώσεις επιτοκίων κλπ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σήμερα τα νοικοκυριά έχουν «κόκκινες» οφειλές της τάξης των 40δισ ευρώ (τα 28δισ ευρώ είναι στεγαστικά σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες και τα 12 δισ ευρώ καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες).Τα στεγαστικά σε καθυστέρηση έχουν υπόλοιπα από 70.000 μέχρι 120.000 ευρώ και συνήθως δεν αποπληρώνονται σε διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών. Αφορούν δε, κατά προσέγγιση περί τις 250.000 ακίνητα.
Άλλα 42δισ ευρώ είναι τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια. Μάλιστα σύμφωνα με την ΕΣΕΕ από τα 23δισ ευρώ χορηγήσεων προς ΜμΕ τα 10δισ ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο», με το ποσοστό καθυστέρησης να διαμορφώνεται στο 43%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ