Goldman Sachs: Τι αποκάλυψαν οι Έλληνες τραπεζίτες στην επενδυτική τράπεζα

Σαφή προειδοποίηση πως η λειτουργία των ελληνικών τραπεζών επιδεινώνεται όσο δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, απέστειλε σήμερα η Goldman Sachs μέσω ανάλυσής της βασισμένη στα συμπεράσματα των επαφών που είχαν τα στελέχη της με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τις ελληνικές αρχές αλλά και με εκπρόσωπο του ΔΝΤ.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τις σχετικές συναντήσεις η επενδυτική τράπεζα σημειώνει τα εξής:
- Ο δρόμος προς πολιτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της παραμένει ασαφής. Υπάρχει εκτίμηση πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι το καλοκαίρι. Οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες της κυβέρνησης για ρευστό παραμένουν σχετικά περιορισμένες αν και για να αντιμετωπιστούν, θα χρειαστεί μια πιο ευέλικτη προσέγγιση από την πλευρά των πιστωτών.
- Οι εκροές καταθέσεων μετριάστηκαν τον Μάρτιο στα περίπου 2-3 δισ. ευρώ, έναντι των περίπου 25 δισ. ευρώ στο διάστημα Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου. Μεγάλο μέρος των εκροών αυτών αποδίδεται στη μερική ανάληψη μικρών ποσών (κάτω των 100.000 ευρώ). Τα κεφάλαια του δημοσίου τομέα μειώθηκαν, ωστόσο σε γενικές γραμμές αυτό δεν είχε τόσο σημαντική επίπτωση. Οι μισές από τις εκροές αφορούσαν αναλήψεις ρευστού, ενώ οι υπόλοιπες αφορούσαν μεταφορές σε αμοιβαία και στο εξωτερικό. Οι Έλληνες τραπεζίτες πιστεύουν πως η φύση των εκροών ίσως δημιουργεί ελπίδες πως τουλάχιστον κάποιες από τις καταθέσεις θα επιστρέψουν στο τέλος στο σύστημα.
- Η ανάκαμψη της ποιότητας των assets των τραπεζών θα καθυστερήσει έως και έναν χρόνο. Η επιδείνωση των assets αυξήθηκε σημαντικά από την αρχή του έτους, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εκ νέου κήρυξης χρεοστασίου σε δάνεια που είχαν ήδη αναδιαρθρωθεί. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για «συγχώρεση» χρέους έπαιξαν ρόλο, όμως με το πέρασμα του χρόνου ο σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να οφείλεται λιγότερο στους «μπαταχτσήδες» και περισσότερο στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα.
- Η χρήση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ (104 δισ. ευρώ) βρίσκεται υπό συνεχή, καθημερινή, επιτήρηση από τον SSM. Το όριο του ELA εξαρτάται από τις ροές καταθέσεων και μέχρι στιγμής δεν περιορίζεται από τη διαθεσιμότητα collateral (περίπου 40-50 δισ. ευρώ).
- Από τις επαφές που είχαν οι της Goldman Sachs δεν φαίνεται πως θα υπάρξουν μελλοντικές πολιτικές που μπορεί να επηρεάσουν τον τραπεζικό τομέα. Ο διάλογος με τη νέα κυβέρνηση παραμένει εποικοδομητικός, σύμφωνα με τις τράπεζες, οι οποίες σημειώνουν πως ο SSM αποτελεί μια πιθανή δικλίδα ασφαλείας έναντι των πολιτικών επιρροών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ARD για Ελλάδα: «Από προβληματικό παιδί σε πρότυπο μαθητή»
«Τι μπορούμε να μάθουμε από την Ελλάδα; Απλώς κάντε το!»
Goldman Sachs: Αλμα 22% στα κέρδη το δεύτερο τρίμηνο
Τα συνολικά κέρδη ανήλθαν σε 3,7 δισ. δολάρια
Goldman Sachs: Στην κορυφή των αναδυόμενων αγορών η Ελλάδα - Αναβαθμίζεται η τιμή στόχος για τον ΓΔ
«Ευκαιρία» οι ελληνικές τράπεζες
Goldman Sachs: Αμφισβητείται ο ρόλος του δολαρίου ως «ασφαλές καταφύγιο»
Το αμερικανικό νόμισμα συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο σαν ριψοκίνδυνο asset
UBS: Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι φθηνότερες στην Ευρώπη - Ισχυρές επιδόσεις και στο β’ τρίμηνο
Οι τάσεις χρηματοδότησης παραμένουν ευνοϊκές
JP Morgan: Bρετανικό δικαστήριο ζητά να διακόψει τις δικαστικές ενέργειες στην Ελλάδα κατά της Viva
Ο εκπρόσωπος της Werealize κάλεσε την JP Morgan να "συμμετάσχει σε παραγωγικές συζητήσεις" σχετικά με…
Κυβέρνηση για τα ATM Τραπεζών: Κανένα παράθυρο χρεώσεων δύο ταχυτήτων δεν πρόκειται να ισχύσει
Η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τις τραπεζικές χρεώσεις
Εθνική Τράπεζα: Τα αποτελέσματα της πρότασης πρόωρης εξαγοράς δυο ομολόγων
Η τράπεζα θα εξαγοράσει ομολογίες ύψους 418,1 εκατ. ευρώ και 195,6 εκατ. ευρώ υπό την…
Πειραιώς: Η επενδυτική στρατηγική για το τρίτο τρίμηνο - Γιατί «ψηφίζει» ομόλογα
Σε μακροχρόνιο ορίζοντα, οι βασικές επιπτώσεις της πολιτικής των ΗΠΑ θα είναι αρνητικές
Τράπεζα της Ελλάδος: Περιορισμένη η επίπτωση στον πληθωρισμό από μία μεμονωμένη μείωση του ΦΠΑ
Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η μείωση του ΦΠΑ, από μόνη της, δεν…
Πειραιώς: Νέα τιμή-στόχος 7,55 ευρώ από την Jefferies - Παραμένει "αγοραστής"
Αναμένει ισχυρό 2ο τρίμηνο και αναβάθμιση στόχων πιστωτικής επέκτασης
Eurobank Factors: Σταθερά πρώτη για 17η χρονιά στην ελληνική αγορά factoring
Νέα παγκόσμια διάκριση από την FCI
Λ. Παπαγαρυφάλλου (Alpha Bank): Εμπρακτη επιβεβαίωση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας το ομόλογο
Σε διεθνείς επενδυτές το 75% του ομολόγου της Alpha Bank
Alpha Bank: Στο 4,308% το κουπόνι για το ομόλογο - Επιτυχής η έκδοση των 500 εκατ. ευρώ
Η συναλλαγή προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού διεθνών επενδυτών
Alpha Bank: Επιστρέφει στις αγορές με TIER 2 ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ
Η έκδοση έχει διάρκεια 11 έτη
Τράπεζα της Ελλάδος: Τι αλλάζει στην εσωτερική διακυβέρνηση των τραπεζών
Στόχος η θέσπιση αποτελεσματικότερων ρυθμίσεων διακυβέρνησης με βάση την αρχή της αναλογικότητας
Στην Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων με 9% το επενδυτικό fund Wenger Capital Sicav
Προχωρούν οι διαδικασίες για την λήψη πανελλαδικής άδειας
18/07/2025 19:05
JP Morgan: Bρετανικό δικαστήριο ζητά να διακόψει τις δικαστικές ενέργειες στην Ελλάδα κατά της Viva
18/07/2025 17:25
Κυβέρνηση για τα ATM Τραπεζών: Κανένα παράθυρο χρεώσεων δύο ταχυτήτων δεν πρόκειται να ισχύσει
18/07/2025 16:45