Αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης και το 2015

Αλλάζει άρδην ο τραπεζικός χάρτης και το 2015 θα δούμε λιγότερα καταστήματα, και κατ΄ επέκταση λιγότερους εργαζόμενους στις τράπεζες.
Της Εφης Καραγεώργου
Το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα, θα ενταθεί μέσα στο 2015 και φυσικά θα συνοδεύεται από προγράμματα εθελούσιας εξόδου, ώστε να υπάρξουν περικοπές και στο πλεονάζον προσωπικό.
Από το 2009 και μέχρι το τέλος πρώτου εξαμήνου 2014 είχαν αποχωρήσει σχεδόν 21.000 εργαζόμενοι και είχαν κλείσει περισσότερα από 1.300 καταστήματα.
Αξίζει να δούμε πως μειώθηκε ο αριθμός των καταστημάτων και των εργαζομένων το διάστημα 2009 ως το τέλος του 2013:
Έτος | Δίκτυο Ελλάδας | Εργαζόμενοι Ελλάδας |
2009 | 4.163 καταστήματα | 66969 |
2010 | 3743 καταστήματα | 59967 |
2011 | 3.575 καταστήματα | 56611 |
2012 | 3.453καταστήματα | 54745 |
2013 | 2.886 καταστήματα | 50167 |
2014 | Δεν υπάρχουν στοιχεία | 46236 (στοιχεία εξαμήνου 2014) |
Σημειώνουμε επίσης ότι το Δεκέμβριο του 2000 το δίκτυο τους αριθμούσε 2.156 καταστήματα και απασχολούσαν 46.521 υπαλλήλους.
Στο τέλος του 2015 ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων θα έχει μειωθεί κάτω από τις 35.000 εργαζομένους. Θα έχουν μείνει σχεδόν οι μισοί δηλαδή σε σχέση με το 2009.
Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το δίκτυο των καταστημάτων θα περιοριστεί κάτω από τα 2.000.
Μέσα στο 2013 και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014 «έφυγαν» κάνοντας χρήση των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου -που δίνουν μπόνους μέχρι 170.000 ευρώ- 8.5000 εργαζόμενοι. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι 2.200 που έκαναν χρήση του προγράμματος εθελουσίας της AlphaBankκαι οι 1.000 που εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα που «τρέχει» της Τράπεζας Πειραιώς, με το συνολικό αριθμό να ανεβαίνει στις 11.500 αποχωρήσεις μέσα σε μία διετία και το δυναμικό των εργαζομένων να περιορίζεται στις 43.000 άτομα.
Μέχρι το τέλος του χρόνου και κυρίως μέσα στο 2015 οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, τα οποία θα έχουν στόχο να διευκολύνουν προκειμένου να αποχωρήσουν -με κάποια κίνητρα- περί τους 12.000 με 15.000 εργαζόμενοι.
Ενώ το 2017, με το τέλος των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης αναμένεται ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων να πέσει κάτω από τις στις 30.000 εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιοδοτήσεων.
Παράλληλα την επόμενη διετία θα συνεχιστούν και τα «λουκέτα» στα τραπεζικά καταστήματα, ενώ θα αλλάξουν και οι διαδικασίες εξυπηρέτησης των πελατών.
Η υψηλή συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο μέσα από τις συγχωνεύσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων, είχε σαν αποτέλεσμα να προκύψουν διπλοκαλύψεις, τόσο σε καταστήματα όσο και στο προσωπικό.
Καθώς το λουκέτο σε καταστήματα είναι αναπόφευκτο, οι τράπεζες ενισχύουν και δίνουν περισσότερη έμφαση στα εναλλακτικά δίκτυα (ATM, e-banking) μειώνοντας τους υπαλλήλους στο γκισέ.
Το 2009 η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε μέλη 33 ελληνικές και ξένες τράπεζες, ενώ στη χώρα λειτουργούσαν και 16 συνεταιριστικές τράπεζες.
Σήμερα οι τράπεζες μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών –ελληνικές και ξένες- είναι 8, και 4 αλλοδαπές τράπεζες ως συνδεδεμένα μέλη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Optima Bank: Ισχυρό ενδιαφέρον για το ομόλογο - Πάνω από 11 φορές η υπερκάλυψη, στο 5,5% το επιτόκιο
Η υψηλότερη υπερκάλυψη έκδοσης ομολόγου τράπεζας στην Ευρώπη για το 2025 και η υψηλότερη ελληνικής…
Extel: Κορυφαίος CEO σε Ελλάδα και Emerging ΕΜΕΑ ο Βασίλης Ψάλτης, πρωτιά για την Alpha Bank
Βασίλης Ψάλτης: «Οι συνεχόμενες και πολλαπλές διακρίσεις επισφραγίζουν την ανοδική μας πορεία και επιβεβαιώνουν τον…
Optima Bank: Στις αγορές με ομόλογο Tier II – Στόχος η άντληση 150 εκατ. ευρώ
Στόχος της έκδοσης είναι γενικά η χρηματοδότηση εταιρικών σκοπών.
Γ. Στουρνάρας: Να γίνουν αλλαγές στη φορολογία υπέρ των μισθωτών
Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η φοροδιαφυγή έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Δάνεια αξίας 78,2 δισ. ευρώ στα χέρια των servicers - Αυξήθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο
Τι δείχνουν στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος
Τράπεζες: Αναβαθμίζει τις τιμές στόχους η Αlpha Finance - Eνίσχυση της κερδοφορίας μέσω εξαγορών
Οι νέες προβλέψεις οδηγούν σε αύξηση εσόδων κατά 8,2% κατά μέσο όρο για την περίοδο…
Τράπεζες: Οι τιμές στόχοι που δίνουν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι - Ισχυρές οι προοπτικές
Μπαράζ θετικών εκθέσεων
Στο «μικροσκόπιο» της ΕΚΤ τα επιτόκια το φθινόπωρο
Η ΕΚΤ θα περιμένει να δει το επίπεδο στο οποίο θα ανέλθουν οι δασμοί των…
Ανοίγει πάλι η κάνουλα των στεγαστικών δανείων - Σταθερά ψηλά οι εγκρίσεις
Τι ακίνητα επέλεξαν οι αγοραστές το 2024
WOOD &Company: Νέες τιμές στόχοι και συστάσεις στις ελληνικές τράπεζες - Προτιμά Πειραιώς και Εθνική
Προοπτικές σταθερές, παρά τα χαμηλότερα επιτόκια
Η Alpha Bank σε διάλογο με την ελληνική επενδυτική κοινότητα
Ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και στρατηγικές προτεραιότητες για το μέλλον
Viva: Νέα δικαστική νίκη Καρώνη στο σίριαλ με την JPMorgan
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε το αίτημα της JPMorgan για έφεση στη δικαστική…
19/06/2025 00:02
Morgan Stanley's tough guys
18/06/2025 22:07